Αυτές είναι οι τρεις προϋποθέσεις για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές σύμφωνα με την Goldman Sachs

Τις τρεις βασικές προϋποθέσεις, που απαιτούνται προκειμένου η Ελλάδα να επιτύχει τη βιώσιμη επιστροφή στις αγορές, επσημαίνει σε έκθεσή της η Goldman Sachs. Εφόσον οι προϋποθέσεις εκπληρωθούν, η Goldman προβλέπει σταδιακή σύγκλιση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με εκείνες των ομολόγων της στη ζώνη του ευρώ:

Η πρώτη είναι να αποφασιστεί μία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. «Υπολογίζουμε ότι χωρίς την ελάφρυνση, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα σκαρφαλώσει πολύ υψηλότερα των ορίων, που το ΔΝΤ προσδιορίζει αναγκαία» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη είναι να έχει οικοδοημθεί ένα σημαντικό «μαξιλάρι ρευστότητας» πριν την έξοδο από το πρόγραμμα. «Η Ελλάδα θα έρθει πιθανότατα αντιμέτωπη με πιο αυστηρή νομισματική πολιτική τα επόμενα χρόνια» προειδοποιεί, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο αναγκαίο αυτό το βήμα.

H τρίτη προϋπόθεση είναι η συμφωνία της εξόδου να περιλαμβάνει ένα «ισχυρό σύστημα κινήτρων», το οποίο θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να παραμείνει στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας με αντάλλαγμα την ελάφρυνση του χρέους.

Goldman Sachsχρέος