Αξιολόγηση και ελάφρυνση χρέους στο επίκεντρο - Ποιος ο ρόλος Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας

Αισιοδοξία αλλά και αγωνία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Από το Μαξίμου θεωρούν πως η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι και πως ό,τι γίνει από εδώ και πέρα, θα επηρεάσει κατά πολύ την πορεία και το μέλλον της κυβέρνησης. Στόχος είναι το έγκαιρο κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και η πρόοδος για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Από τη κυβέρνηση επισημαίνουν πως οι θεσμοί διαψεύδουν ξεκάθαρα τα σενάρια για την παράταση του ελληνικού προγράμματος που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. «Δεν τίθεται θέμα. Η 20η Αυγούστου είναι η μοναδική ημερομηνία που πρέπει να έχουμε στο νου μας, η μοναδική που κινητοποιεί. Ας μην αφήνουμε να πλανώνται αβεβαιότητες ή αμφιβολίες που πραγματικά δεν χρειάζονται», υπογράμμισε ο Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του σε γαλλικά μέσα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μιλώντας στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council.

Στο Μαξίμου θεωρούν πως υποστηρικτικές ήταν και οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έστειλε το μήνυμα πως οι αγορές είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα. “Αυτό αποτυπώνεται στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, που υποχώρησε κάτω από το 4%, καθώς οι αγορές αντιμετωπίζουν πλέον την Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά σε σχέση με το παρελθόν” είπε χαρακτηριστικά, αν και διαφωνούν κάθετα με τους ισχυρισμούς της επικεφαλής του ΔΝΤ, πως οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες δεν ήταν απαίτηση του Ταμείου, αλλά επιλογή των ελληνικών κυβερνήσεων.

Στο επίκεντρο το χρέος

Μετά και την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, ώστε να συγκλίνει περισσότερο με τους Ευρωπαίους, στο οικονομικό επιτελείο είναι πιο αισιόδοξοι από ποτέ πως θα καταφέρουν να πετύχουν την πολυπόθητη αναδιάρθρωση του χρέους. Εκτός από τον Πιερ Μοσκοβίσι, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί παρουσιάζονται ως σύμμαχοι της Ελλάδας, διότι επιθυμούν να υπάρχει ένα προηγούμενο ελάφρυνσης χρέους για μια χώρα της Ευρωζώνης. Επίσης, φαίνεται πως η Γαλλία προωθεί τη δική της λύση για το ελληνικό χρέος (τη σύνδεση της αποπληρωμής του με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης), ώστε να παρουσιαστεί ως ο ρυθμιστής κρίσιμων αποφάσεων στην Ευρωζώνη. Με πιο απλά λόγια, αν προκριθεί η λύση των Γάλλων, θα είναι ένα δείγμα πως η Γερμανία παύει να είναι το απόλυτο αφεντικό της ΕΕ.

Οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης βρίσκονται από χθες στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχουν συναντήσεις με τον Πιερ Μοσχοβισί, τον Μάριο Σεντένο, τον Γάλλο υπουργό οικονομικών, Μπρουνό Λε Μέρ, τον Μάριο Ντράγκι, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόουλ Τόμσεν.

αξιολόγησηΔΝΤΤσακαλώτοςΧουλιαράκηςχρέος