Goldman Sachs: Απαραίτητη μια συμφωνία με την τρόικα ώστε η ελληνική οικονομία να μην επιστρέψει στην ύφεση

Τα στενά χρονικά περιθώρια που θα έχει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τακτοποιήσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες σχολιάζουν οι αναλυτές της επενδυτικής αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs σε report.

Συγκεκριμένα οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας υπογραμμίζουν ότι με δεδομένες τις δύσκολες χρηματοδοτικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τις ανάγκες αναχρηματοδότησης που κυμαίνονται από 6 έως 15 δισ. ευρώ (ανάλογα με τις εκτιμήσεις) πρέπει να υπάρξει σύντομα μία συμφωνία με την τρόικα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών έναντι του επίσημου τομέα.

Διότι σε μία τέτοια περίπτωση, όπως επισημαίνεται, η ΕΚΤ θα θελήσει να περιορίσει την έκθεσή της μέσω της ΤτΕ και ως εκ τούτου θα κόψει τη χρηματοδότηση στις τράπεζες που θα πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τις εκροές καταθέσεων. Και αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον η ΕΚΤ αποφασίσει να σταματήσει το πρόγραμμα ELA.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι υπό αυτές τις συνθήκες η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ύφεση ενώ θα επιβληθούν περιορισμοί στις εκροές καταθέσεων και έλεγχο στη διακίνηση Κεφαλαίων. ταυτόχρονα θα πληγεί και η η εξαγωγική δραστηριότητα αφού οι πιστώσεις των ελληνικών τραπεζών δεν θα γίνονται αποδεχτές απ’ το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και οι συναλλαγές θα γίνονται με ρευστό, κάτι που συνέβη και την περίοδο 2011 – 2012.

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθούν όλα αυτά για την ελληνική οικονομία και για τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές, είναι απαραίτητη μία συμφωνία με την τρόικα. Μία τέτοια συμφωνία λογικά θα δρομολογούνται υπό μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με βάση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να επιδιώξει ένα εναλλακτικό οικονομικό σχέδιο που έρχεται σε αντίθεση με το πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής που είναι σε ισχύ.

Επομένως, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η ερώτηση «κλειδί» είναι: στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές θα υπάρξει ένας συμβιβασμός του με τους διεθνείς πιστωτές; Αν και ο συμβιβασμός είναι πιθανός, σημειώνει η έκθεση, θα πρέπει να γίνουν μεγάλες αμοιβαίες υποχωρήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  έχει δώσει το μήνυμα τι είναι έτοιμος να δεσμευθεί για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης που θα εκληφθούν θετικά από την τρόικα, κυρίως στους τομείς του Δημοσίου και της φορολογικής μεταρρύθμισης. Και αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να μειώσει τις απαιτήσεις των δανειστών.

Goldman SachsοικονομίαΣΥΡΙΖΑ