Στις χώρες του κόσμου με τις πιο δυσοίωνες προοπτικές για το 2018, συmπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του Bloomberg, Misery Index, κατακτώντας την 5η θέση επί συνόλου 66 χωρών.
Ο Δείκτης Δυστυχίας (Misery Index) του Bloomberg βασίζεται στην γενική αντίληψη ότι ο συνδυασμός χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανεργίας περιγράφουν συνήθως το πόσο καλά νιώθουν οι κάτοικοι μιας χώρας με την οικονομία της.
Πολλές φορές βεβαίως ένα τέτοιο συμπέρασμα μπορεί να είναι παραπλανητικό, καθώς οι επίμονα χαμηλές τιμές μπορεί να είναι ένδειξη ασθενούς ζήτησης.
Το Bloomberg καταλήγει πάντως στο συμπέρασμα πως η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία φέτος είναι οι αυξανόμενες τιμές, και όχι τόσο η ανεργία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μέτρησης, το 2017 η Ελλάδα κατείχε την έκτη θέση ως η πιο “μίζερη” οικονομία του κόσμου, ενώ για το 2018, οι προβλέψεις την τοποθετούν στην πέμπτη θέση.
Τα πρωτεία της πλέον δυστυχισμένης χώρας του κόσμου κατέχει η Βενεζουέλα, ενώ η πλέον ευτυχής είναι η Ταϊλάνδη.
Όσον αφορά στις επιδόσεις της Βενεζουέλας, τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού κάνουν τους οικονομολόγους να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός της χώρας το 2018 θα τρέξει με 13.000%, από περίπου 2.400% το 2017.
Μάλιστα οι επιδόσεις της Βενεζουέλας έχουν επιδεινωθεί τετράκις από τις αντίστοιχες του 2017
Τη μεγαλύτερη πρόοδο στον σχετικό δείκτη καταγράφει το Μεξικό, υποχωρώντας 16 θέσεις, και πλησιάζοντας ταχύτατα τις «λιγότερο δυστυχισμένες» χώρες, καθώς οι οικονομολόγοι παραμένουν αισιόδοξοι ως προς τις προοπτικές του πληθωρισμού που αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,1% το 2018, σε σχέση με το 6% του 2017.