Σήμερα η απόφαση για έκδοση του 7ετούς από το ελληνικό Δημόσιο, στην σκιά του Sell off της Νέας Υόρκης

Υπό το βάρος της μεγάλης πτώσης της Wall Street και της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, θα ληφθεί σήμερα η οριστική απόφαση για το πότε θα πραγματοποιηθεί τελικά η έκδοση 7ετούς τίτλου από το ελληνικό Δημόσιο.

Αν και ο ΟΔΔΗΧ στη χθεσινή ανακοίνωσή του ήταν προσεκτικός, αναφέροντας «πως η συναλλαγή αναμένεται να ξεκινήσει και να τιμολογηθεί στο “εγγύς μέλλον” υπό την αίρεση των συνθηκών στην αγορά», ο σχεδιασμός το πρωί της Δευτέρας προέβλεπε ότι το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει σήμερα.

Ωστόσο, αργά χθες το βράδυ από τους εμπλεκόμενους στην έκδοση διατυπώνονταν επιφυλάξεις ως προς το αν πρέπει να προχωρήσει η έκδοση σήμερα με κίνδυνο να αυξηθεί σημαντικά το κόστος δανεισμού ή εάν είναι σκόπιμο να καθυστερήσει κάποιες ημέρες έως ότου ηρεμήσουν οι αγορές. Η απόφαση θα ληφθεί σήμερα, σε συνεργασία με τους συμβούλους της έκδοσης. Οποτε γίνει πάντως, θα πρόκειται για την τρίτη κίνηση εξόδου στις αγορές που πραγματοποιεί ο ΟΔΔΗΧ από τον Ιούλιο, όταν πρωτοβγήκε στις αγορές από το 2014, αλλά την πρώτη με αποκλειστικό στόχο την άντληση νέων κεφαλαίων, περίπου 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες. Τον περασμένο Ιούλιο είχε εκδώσει 5ετές ομόλογο, εν μέρει ανταλλάσσοντας παλαιό τίτλο, με το νέο χρήμα να φτάνει το 1,4 δισ. ευρώ, ενώ ακολούθησε τον Νοέμβριο το swap των ομολόγων του PSI 29 δισ. ευρώ, που άλλαξε και το κλίμα.

Το ερώτημα σήμερα είναι ποια θα είναι η απόδοση του 7ετούς, καθώς τις πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις της περασμένης εβδομάδας μετρίασαν κάπως τις τελευταίες μέρες η αναταραχή στις διεθνείς αγορές και η άνοδος των αποδόσεων των τίτλων διεθνώς.

Ετσι, πηγή της αγοράς εκτιμούσε (πριν από το μίνι κραχ στη Wall Street) ότι η απόδοση αναμένεται να ξεπεράσει κατά τι το 3,35%-3,40%. Αλλη τραπεζική πηγή σημείωνε ότι ενώ τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν προσδοκίες για απόδοση ακόμη και κάτω από 3%, κάτι τέτοιο δείχνει πολύ δύσκολο τώρα. Με δεδομένο ότι η απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού τίτλου βρίσκεται στο 1,3%, το σπρεντ με τη χώρα της Ιβηρικής που οι αγορές θεωρούν ως μέτρο σύγκρισης φτάνει τις 200 μονάδες, παρά τη ραγδαία υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων το προηγούμενο διάστημα.

Η αλλαγή των συνθηκών στις αγορές την τελευταία στιγμή και η πιθανή επίδρασή τους στο κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου είναι ασφαλώς μια υπενθύμιση προς την κυβέρνηση των κινδύνων που συνεπάγεται η μετάβαση από τον επίσημο δανεισμό των θεσμών στον δανεισμό από τις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, κύκλοι της αγοράς ομολόγων τόνιζαν ότι οι επενδυτές διψούν για υψηλές αποδόσεις σ’ ένα περιβάλλον σχετικής ασφάλειας, όπως είναι το 7ετές ομόλογο μιας ευρωπαϊκής χώρας, έστω κι αν οι τίτλοι της βρίσκονται ακόμη στην κατηγορία των junk.

Το βιβλίο προσφορών ανοίγει σήμερα το πρωί και αναμένεται να κλείσει το απόγευμα. Οι ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Barclays, BNP Paribas, Citi, JP Morgan και Nomura, όλοι ξένοι, καθώς η έκδοση απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε ξένους επενδυτές. Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να περιοριστούν σε λίγες δεκάδες εκατομμυρίων, καθώς τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους αγγίζουν ήδη το πλαφόν που τους έχει θέσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Nέα Υόρκηαγορέςελληνικό ομόλογοΟΔΔΗΧΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ