Την άποψη ότι αν τα ελληνικά ομόλογα, τελικά, εξαιρεθούν από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ποσοτικής χαλάρωσης) που αναμένεται ν’ ανακοινώσει σήμερα Πέμπτη μεσημέρι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, θα είναι μια επιλογή που θα επηρεάζει αρνητικά το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας, που προσφάτως αναβαθμίστηκε, ενώ παράλληλα θα έχει και έναν ισχυρό πολιτικό συμβολισμό με ποικίλες παρενέργειες διατυπώνουν στελέχη των σημαντικότερων οίκων αξιολόγησης.
Οι ανακοινώσεις Ντράγκι, υπενθυμίζεται, αναμένονται στις 14.45 ώρα Ελλάδας.
Ο Μόριτς Κρέμερ, αναλυτής στην Standard and Poor’s, σημειώνει ότι δεν θέλει να προβεί σε υποθέσεις για τα σχέδια της ΕΚΤ αλλά επισημαίνει ότι, εάν η Ελλάδα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα, αυτό θα διατηρήσει χαμηλά τα κόστη δανεισμού της, ενώ εάν δεν συμπεριληφθεί δεν θα μοιραστεί τα οφέλη. Τόνισε, ωστόσο, πως ακόμη και η αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων δεν αποτελεί πανάκεια για την αποφυγή μιας κήρυξης στάσης πληρωμών.
Ο Φέργκους Μακόρμικ, επικεφαλής της διεύθυνσης η οποία είναι αρμόδια για τα κρατικά ομόλογα στον οίκο DBRS, εμφανίζεται λιγότερο επιφυλακτικός. Για το ίδιο θέμα, υποστηρίζει ότι, αν τα ελληνικά ομόλογα εξαιρεθούν από το πρόγραμμα της ΕΚΤ, τότε ο οίκος του «πιθανότατα» θα υποβάθμιζε την Ελλάδα. «Εάν αυτή η ιδέα των αμοιβαίων ευθυνών δεν γίνει αποδεκτή από όλα τα μέλη, τότε ο κίνδυνος αποχώρησης (από την ευρωζώνη) ενός ή περισσότερων μελών και της διάχυσης της κρίσης δεν θα απομακρυνθεί… Η κατάσταση θα είναι πολύ αρνητική». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι αν αποφευχθεί η αγορά κρατικών ομολόγων της Ελλάδας το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και στην περίπτωση της Κύπρου, μολονότι τα κρατικά ομόλογα των δύο χωρών συνεχίζουν να γίνονται δεκτά ως εγγύηση για την εξασφάλιση δανείων για τις τράπεζες των δύο χωρών από την ΕΚΤ.
Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι απόψεις που εξέφρασαν αναλυτές από τους οίκους Moody’s και Fitch επισημαίνοντας ότι μια εξαίρεση της Ελλάδας θα μπορούσε να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και να έχει πολλαπλές συνέπειες, και όχι μόνο για την Ελλάδα.
Ο Άνχελ Γκουρία, πάντως, επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων χωρών-μελών της ευρωζώνης χωρίς κανέναν περιορισμό —ούτε σε ό,τι αφορά το ύψος του ποσού των αγορών, ούτε στη χρονική διάρκεια του προγράμματος— για όσο χρειαστεί, προκειμένου να αυξηθεί ο πληθωρισμός και να αναζωογονηθεί η ευρωπαϊκή οικονομία. Κάλεσε δε τους πάντες ν’ αφήσουν τον Μάριο Ντράγκι πάρει ελεύθερα τις αποφάσεις του και να «πάει όσο πιο μακριά μπορεί», τασσόμενος υπέρ ενός θαρραλέου και μεγάλου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.