Σόιμπλε: Υπό τον έλεγχο της τρόικας θα πρέπει να βρίσκονται οι χώρες που δέχονται στήριξη από τον ESM

Υπό τον έλεγχο της τρόικας θα πρέπει να βρίσκονται οι χώρες που δέχονται χρηματοδοτική στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) τόνισε από το Νέο Δελχί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε πως τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να συνεχίσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να επιτύχουν την οικονομική ανάταξη, ενώ εμφανίσθηκε θετικός για τις Γαλλία και Ιταλία, λέγοντας πως βρίσκονται σε καλό δρόμο. Ο ίδιος επέμεινε πως η Τρόικα, των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, εξακολουθεί να είναι το αποτελεσματικότερο σχήμα ελέγχου για τα προγράμματα στήριξης της ευρωζώνης.

«Όποια χώρα της ευρωζώνης θέλει στήριξη μέσω του ESM, θα πρέπει να δεχθεί τον αυστηρό έλεγχο της Τρόικας», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Αναφερθείς στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά την οποία αναμένεται η ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης – κάτι που βρίσκει αντίθετη την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας και την κοινή γνώμη της χώρας – ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προέταξε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.

«Θα πρέπει να αποδεχθούμε τις ενέργειες της ΕΚΤ εφόσον θέλουμε να στηρίξουμε την ανεξαρτησία της. Οι απόψεις μας σε αυτή την περίπτωση δεν ταυτίζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος δήλωσε ότι η αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να τερματίσει την έως τώρα πολιτική σύνδεσης του ελβετικού φράγκου στην ισοτιμία των 1,20 ευρώ ήταν μια «ειδική περίπτωση», η οποία δεν θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

«Η Ελβετία είναι μια ειδική περίπτωση», είπε στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ινδία. «Δεν πρόκειται για κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, ειδικά στο ευρώ. Καταδεικνύει ότι δεν μπορείς να κινείσαι αντίθετα με τις αγορές μακροπρόθεσμα».

αγορέςΕυρωζώνηοικονομίαΣόιμπλεσταθερότητα