Σήμερα το απόγευμα θα ανακοινώσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών το βράδυ του Σαββάτου στην Αθήνα.
Η τεχνική συμφωνία θα φέρει ως επόμενο, το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης με σημαντικά νέα μέτρα, που επιθυμούσε η Ε.Ε., όπως: ενέργειας, αποκρατικοποιήσεις, αλλαγές στο Δημόσιο, εργασιακά και επιδόματα και αυτά για τα οποία πίεζε η ΕΚΤ: εκκαθάριση των κόκκινων δανείων μέσω της ενεργοποίησης της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν μετά τις διαπραγματεύσεις, όπου προφανώς πέρασε η γραμμή της Ε.Ε. χωρίς ιδιαίτερες αντιρρήσεις αυτή τη φορά, είναι:
– Στα οικογενειακά επιδόματα. Κερδισμένοι είναι όσοι έχουν ένα και δύο παιδιά, αφού τα επιδόματα για ένα παιδί αυξάνεται από τα 40 στα 70 ευρώ και για τα δύο από τα 80 στα 140 ευρώ. Για κάθε επιπλέον παιδί θα παίρνουν επιπλέον 140 ευρώ (δηλαδή 280 ευρώ για 3 παιδιά, 420 ευρώ για τέσσερα, 560 για πέντε, 700 ευρώ για έξι παιδιά). Την ίδια ώρα όμως καταργείται το ειδικό τριτεκνικό-πολυτεκνικό επίδομα των 500 ευρώ ανά τέκνο, ενώ τίθενται χαμηλότερα εισοδηματικά όρια για τρίτεκνους-πολύτεκνους με εισοδήματα από 34.000-45.000 ευρώ.
– Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: που ξεκίνησαν επεισοδιακά και θα πρέπει τους επόμενους μήνες θα φτάσουν τις 18.000 ώστε οι τράπεζες να ξεπεράσουν τα σκληρά stress – test αντοχής. Μάλιστα θα επεκταθούν και σε οφειλές προς το Δημόσιο. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας από πώληση σε funds μετά το τέλος του έτους. Κι ακόμη θα ψηφιστεί νόμος για αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς.
– Στην αγορά ενέργειας: Θα πωληθούν 4 λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και μέρος της παραγωγής λιγνίτη σε ιδιώτες. Η πώληση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018. Σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για το χρηματιστήριο ενέργειας που θα ψηφιστεί άμεσα, η αγορά παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος θα ιδιωτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Κι ακόμη η συμφωνία περιλαμβάνει την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη και την απόκτηση της διοίκησης και ίσως επιπλέον μετοχών στην Αττική.
– Στο ασφαλιστικό: Στις αλλαγές που θα γίνουν στο νόμου Κατρούγκαλου θα είναι μεταξύ άλλων η ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των συντάξεων, που θα φέρουν ως αποτέλεσμα περικοπές ως 18%. Όσο για την έκδοση των νέων συντάξεων, το ελληνικό επιτελείο θα πρέπει ως τον Ιούνιο του 2018 να έχει προχωρήσει στην εκκαθάριση σχεδόν όλων των νέων υποχρεώσεων πληρωμής κύριων συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ.
– Αξιολόγηση-κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων: Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε σχέδιο «ηλεκτρονικής» αξιολόγησης των υπαλλήλων, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις και η αποχή από την αξιολόγηση.
– Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Μέχρι τέλος του μηνός Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν εκδοθεί οι Υπουργικές Αποφάσεις για 120 δόσεις για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο.
-Κατάργηση φοροαπαλλαγών: Προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ το 2018, η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει στην κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, στην περικοπή του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά 50%, ενώ θα καταργηθεί η έκπτωση φόρου 1,5% κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων κ.λπ.
Ένα από τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς που έγινε δεχτό στη διαπραγμάτευση αφορά στο να δίνεται προτεραιότητα στην αποζημίωση των εργαζομένων σε περίπτωση λύσης πτώχευσης μιας επιχείρησης, εκτοπίζοντας τις τράπεζες στον δεύτερο πιστωτή που αποζημιώνεται. Βέβαια η αποζημίωση του εργαζόμενου θα έχει πλαφόν που θα ορίζεται με τον πολλαπλασιασμό του βασικού μισθού των 586 ευρώ επί 2,75 επί έξι μήνες, δηλαδή στα 9.669 ευρώ. Κατόπιν ο εργαζόμενος θα μπαίνει στην ουρά για τα υπόλοιπα, για να πληρωθούν οι τράπεζες, το Δημόσιο και οι προμηθευτές.