Στη δημοσιότητα λίστες φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου με "τρανταχτά" ονόματα!

Δύο λίστες που προκαλούν μεγάλη αίσθηση, αναρτήθηκαν δημόσια στην ιστοσελίδα της Βουλής, μαζί με τις διατάξεις του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Η πρώτη αφορά σε κραυγαλέες υποθέσεις φοροδιαφυγής του 2016,, για «ποτάμια» εικονικών τιμολογίων, για τα «λουκέτα» που μπήκαν το περσινό καλοκαίρι λόγω μη έκδοσης αποδείξεων. Η δεύτερη, σε υποθέσεις λαθρεμπορίου εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως στον τομέα των καπνικών και των καυσίμων.

Η δημόσια ανάρτηση των στοιχείων για υποθέσεις λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και προβλέπεται από το άρθρο 75  του ν.4270/2014.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για τις μεν τελωνειακές παραβάσεις αναγράφονται ονόματα και ΑΦΜ, ενώ για τις φορολογικές μόνο οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα.

Πάντως σε καμία από τις λίστες δεν αναφέρεται το ποσό από πρόστιμα που ενδεχομένως έχει εισπραχθεί ως τώρα. Αναλυτικά οι λίστες αναφέρονται σε:.

-44 υποθέσεις επιχειρήσεων, οι οποίες κατηγορούνται είτε λαθρεμπόριο καυσίμων, είτε τσιγάρων ή για άλλες τελωνειακές παραβάσεις.

–898 υποθέσεις φοροδιαφυγής, στις οποίες οι φόροι, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που επιβλήθηκαν κατά τους ελέγχους ανέρχονται σε 2,21 δισ. ευρώ.

-918 υποθέσεις φοροδιαφυγής, αποκλειστικά μέσω έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Η αξία των πλαστών και εικονικών τιμολογίων που εντοπίστηκαν ανέρχεται σε 297,9 εκατ. ευρώ για τα οποία επιβλήθηκαν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους 153,762 εκατ. ευρώ.

–342 επιχειρήσεις που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή πάνω από 150.000 ευρώ. Ειδικότερα, από τους ελέγχους στις υποθέσεις αυτές εντοπίστηκαν ΦΠΑ και άλλοι παρακρατούμενοι φόροι που δεν αποδόθηκαν ύψους 604,3 εκατ. ευρώ, καθώς και πλαστά και νοθευμένα στοιχεία αξίας 162,38 εκατ. ευρώ.

–165 επιχειρήσεις, στις οποίες επιβλήθηκε προσωρινό λουκέτο για λόγους φοροδιαφυγής.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η εμφάνιση εταιριών και προσώπων που έχουν απασχολήσει ήδη την επικαιρότητα για άλλος λόγους. Συγκεκριμένα στις λίστες αναφέρεται ότι:

1. ότι στις 15/9/2016 καταλογίστηκαν δασμοί και πρόστιμα 411.171 στους κ. Κουντούρη Θεόδωρο, Βαλτζη Ιωάννη, Καρατζά Υπάτιο, Κουκη Μιχαήλ, Σκαφίδα Γεωργίου, Δόντη Μιχαήλ και Φραγκάκο Ιωάννη για λαθρεμπορία ύψους 137.000 ευρώ. Αστικά συνυπεύθυνες εμφανίζονται και οι εταιρίες τους, ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ Ι  και ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙΙ, καθώς  και η ΦΩΣ Α.Β.Ε. & Ν.Ε.ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ. Είναι εμφανές ότι στην προκειμένη υπόθεση δεν είχε εμπλακεί το ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ, το οποίο συνέχιζε να εκτελεί δρομολόγια μέχρι και έναν χρόνο μετά, καθώς από την ανακοίνωση του Λιμενικού για το ναυάγιο (στην οποία δεν αναφερόταν πάντως το όνομα του πλοιοκτήτη) προέκυπτε ότι το πλοίο ήταν έμφορτο με πετρέλαιο που τελικά κατέληξε στη θάλασσα.

Οι παραβάτες κατέθεσαν προσφυγή στα δικαστήρια. Πέραν από τα πρόστιμα όμως, δεν τους καταλογίστηκαν οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί ύψους 137.000 ευρώ, επειδή τα πετρελαιοειδή προϊόντα κατασχέθηκαν από τις διωκτικές αρχές.

2. ΣΕΚΑΠ του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη: Η λίστα εμφανίζει ότι στις 8 Φεβρουαρίου 2016 επεβλήθησαν δασμοί και πρόστιμα 37,5 εκατομμυρίων ευρώ σε 4 πρόσωπα (Νικόλαο Παππά, Ιωάννη Ζηνα, Κωνσταντίνο Παχη και Καρατζούνη Αθανάσιο) και στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ ως αλληλέγγυα υπόχρεη, για λαθρεμπόριο τσιγάρων  ύψους 9,4 εκατ. ευρώ σε διαφυγόντες δασμούς και φόρους.

Η λίστα αναφέρει ακόμη ότι τα πρόσωπα και η εταιρία κατέθεσαν προσφυγή. Αυτό που δεν αναφέρεται στην λίστα είναι ότι στις αρχές Απριλίου 2017 το Διοικητικό Πρωτοδικείο επικύρωσε το πρόστιμο. Καθώς όμως η εταιρία είχε ήδη περιέλθει στον επιχειρηματία κύριο Ιβάν Σαββίδη, αντί να ακολουθήσει νέα προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο, λίγες μέρες αργότερα στην Βουλή ψηφίστηκε τροπολογία από την κυβερνητική πλειοψηφία (στις 28 Απριλίου 2017) που διαγράφει το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων στην ΣΕΚΑΠ για την διαπιστωθείσα υπόθεση λαθρεμπορίας, χάριν της βιωσιμότητος της εταιρίας και της επένδυσης.

3. “Τσιγαράδικο” στην Καλαμάτα: Το Φεβρουάριο του 2015 εντοπίστηκε πλοίο ανοικτά της Κορώνης με παράνομο φορτίο τσιγάρων και συνελήφθησαν τα 6 μέλη του πληρώματος, ρωσικής και ουκρανικής καταγωγής. Η λίστα αναφέρει ότι οι συλληφθέντες δεν άσκησαν ένδικα μέσα (πιθανώς εγκαταλείφθηκαν από τα αφεντικά τους) και πλέον εκτίουν ποινές φυλάκισης στο Ναύπλιο. Το δημόσιο όμως τους καταλόγισε να πληρώσουν πρόστιμα 36 εκατ. ευρώ, για διαφυγόντες φόρους 12 εκατ. ευρώ -οι οποίοι πάντως δεν αναζητούνται γιατί το φορτίο κατασχέθηκε.

Σχετικά με το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2017 τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι διενεργήθηκαν, από το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού, 16.640 φορολογικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκε ποσό φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων ύψους 2,568 δισ. ευρώ.

– Από το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ ελέγχθηκαν 287 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν διαφορές φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων ύψους 627,030 εκατ. ευρώ.

– Από το ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π ελέγχθηκαν 269 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις 146,371 εκατ. ευρώ.

– Από το τις ΔΟΥ φορολογίας Ανωνύμων Εταιριών ελέγχθηκαν 1.464 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις 713,217 εκατ. ευρώ.

– Από τις υπόλοιπες ΔΟΥ ελέγχθηκαν 13.105 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν πρόσθετοι φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις 988,823 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον από τις ΔΟΥ το οκτάμηνο διενεργήθηκαν 1.515 έλεγχοι φορολογίας κεφαλαίου με συνολική βεβαίωση 92,652 εκατ. ευρώ.

Τα απολογιστικά στοιχεία για τους ελέγχους το 2016

– Από το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ ελέγχθηκαν 306 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν συνολικά διαφορές φόρων προσαυξήσεων και προστίμων 591,280 εκατ. ευρώ.

– Από το Κ.Ε.Φ.Ο.Μ.Ε.Π ελέγχθηκαν 252 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν συνολικά φόροι, προσαυξήσεις και πρόστιμα 472,644 εκατ ευρώ.

– Από τις ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης ελέγχθηκαν 2.358 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν συνολικά φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις 350,997 εκατ. ευρώ.

– Από τις υπόλοιπες ΔΟΥ, ελέγχθηκαν 20.569 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν συνολικά πρόσθετοι φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις 1,627 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, οι ΔΟΥ το 2016 διενήργησαν 3.724 ελέγχους φορολογίας κεφαλαίου με συνολική βεβαίωση φόρων ύψους 58,130 εκατ. ευρώ.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ακόμη ότι το 2016 η φορολογική διοίκηση απέστειλε 742.922 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, ειδοποιώντας τους με τον τρόπο αυτό προκειμένου να τακτοποιήσουν την οφειλή τους. Από τους οφειλέτες αυτούς ανταποκρίθηκαν οι 442.711 και εισπράχθηκαν 274,76 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αγία ΖώνηλίστεςπροϋπολογισμόςΣΕΚΑΠφοροδιαφυγή