Swatch

Μπορεί οι Ελβετοί να θεωρούνται από τους πιο punctual λαούς στον πλανήτη (είναι άλλωστε και ξακουστοί ωρολογοποιοί), αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν ξέρουν να αιφνιδιάζουν, μια φορά στο τόσο, όταν μια αλλαγή πλεύσης μοιάζει συμφέρουσα. Ο λόγος για την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), η οποία αιφνιδίασε χθες τις αγορές, ανακοινώνοντας ότι διακόπτει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ελβετικά φράγκα ανά ευρώ, ενώ μειώνει το καταθετικό επιτόκιο του ελβετικού φράγκου στο -0,75%. Μετά το αναμενόμενο πρώτο σοκ, το οποίο οδήγησε αρχικά στην ενίσχυση του ελβετικού νομίσματος κατά περίπου 30% σε σχέση με το ευρώ, η ισοτιμία ήταν σήμερα το πρωί στα 1,00123 CHF ανά ευρώ.

Για την ιστορία, η SNB έβαλε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο του 2011, σε μια προσπάθεια να προστατέψει τους εξαγωγείς και την οικονομία της χώρας από την κρίση της ευρωζώνης, η οποία οδηγούσε κατ’ αυτούς σε υπερτίμηση του ελβετικού νομίσματος, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν μαζικά καταφύγιο στο “ασφαλές” ελβετικό φράγκο.Όπως όμως τόνισε στη χθεσινή ανακοίνωσή της, οι λόγοι αυτοί πλέον δεν συντρέχουν, οπότε, adieu Swiss franc floor…

Αναλυτές πάντως συνδέουν την απόφαση αυτή της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας με την αναμενόμενη από πολλούς ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα προβεί σε πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing), αφού για να διατηρήσει το peg, θα έπρεπε να συνεχίσει να τυπώνει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες ελβετικών φράγκων. Διαβάζω πως η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ζημιά πάνω από 1 δισ. ευρώ, σε περισσότερους από 60.000 Έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν δάνεια (ως επί το πλείστον στεγαστικά), σε ελβετικό φράγκο. Με την εκτίναξη της ισοτιμίας χρειάζονται πολλά περισσότερα ευρώ για να αποπληρώσουν κεφάλαιο και δόσεις. Δεν είναι πάντως λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για πλήγμα στην αξιοπιστία της ελβετικής κεντρικής τράπεζας. #BewareCentralBanks

Εθνική ΤράπεζαΕλβετίαΕλβετικό φράγκοΝόμισμα