Οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν ξέρουν πια πώς να ανταπεξέλθουν στην αβάσταχτη υπερφορολόγηση που τους επιβάλλεται και παρόλ’ αυτά, τα ταμεία του κράτους δεν γεμίζουν!
Μέσα σε 7 μήνες το κράτος απαίτησε φόρους 35 δισ. ευρώ, κι όπως αποκάλυψε χθες η ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν τελικά 1 δισ. παραπάνω. Ωστόσο ο Γολγοθάς δεν τελειώνει εδώ! Η εφορία ζητάει τώρα 7,4 δισεκατομμύρια επιπλέον «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, από τρέχοντες φόρους του 2017 που έμειναν απλήρωτοι λόγω οικονομικής στενότητας!
Κι όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ, ούτε τα μισά δεν πρόκειται να εισπραχθούν!
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωσή της υπάρχει μία “τρύπα” 97 δισ ευρώ από σφάλματα των τελευταίων ετών στην φορολογική πολιτική: αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, κατάργηση απαλλαγών και εκπτώσεων, υπέρογκα πρόστιμα ακόμα και για τυπικές φορολογικές παραβάσεις. Κι απ’ το υπέρογκο αυτό ποσό, υπολογίζεται ότι θα εισπραχθεί μόλις το 1/10!
Κι ακόμη σύμφωνα με την ανακοίνωση, για τις οφειλές τον Ιούλιο, η αύξηση τους κατά 1,441 δισ ευρώ οφείλεται κυρίως σε 3 ακραίες υποθέσεις ελέγχου μηδενικής εισπρακτικής απόδοσης, με βεβαίωση 746 εκατ. ευρώ. Συνεπώς- καταλήγει η ανακοίνωση- το καθαρό νέο φορολογικό ληξιπρόθεσμο αυξήθηκε κατά 695 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι, όμως, η αισιόδοξη ματιά. Η πραγματικότητα είναι ότι αν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έκαναν τη δουλειά τους, εντόπισαν τις παραβάσεις και επέβαλαν πρόσθετους φόρους 746 εκατ. ευρώ, αυτά θεωρούνται επισήμως χαμένα από χέρι.
Απ’ τους υπολογισμούς της Φορολογικής Διοίκησης είναι ζήτημα αν μπορούν να καταλήξουν στα κρατικά ταμεία 12- 13 δισ ευρώ από το stock των παλιών και νέων οφειλών ύψους 97 δισ ευρώ. Στην πραγματικότητα, το βάρος των εισπρακτικών προσπαθειών έχει πέσει στις οφειλές της τελευταίας 5ετίας, όπου με τις ευλογίες των ξένων τεχνοκρατών εντείνεται το μπαράζ των κατασχέσεων σε όσους δεν έχουν προχωρήσει σε κάποιου είδους ρύθμιση.
Σημειωτέον ότι η χαμηλή εισπραξιμότητα φόρων και προστίμων χρησιμοποιείται κατά κόρον ως επιχείρημα από τους δανειστές, προκειμένου να εφαρμοστούν νωρίτερα τα μέτρα λιτότητας που ζητά το ΔΝΤ, από το 2019 αντί το 2020.