Νέο μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα - Τι αλλάζει για ανάπηρους, πολύτεκνους, φοιτητές

Επιπλέον περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ θα εκτελέσει η κυβέρνηση όπως έχει δεσμευτεί προς τους δανειστές, με αποτέλεσμα χιλιάδες ελληνικές οικογένειες να υποστούν νέα μείωση στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Από το φθινόπωρο, καταργούνται ή στην καλύτερη συγχωνεύονται βοηθήματα για ανάπηρους, πολύτεκνους, μαθητές απομακρυσμένων περιοχών, φοιτητές και ευπαθείς ομάδες

Μέχρι τα τέλη του έτους, η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει νέο ενιαίο φορέα διαχείρισης των προνοιακών επιδομάτων στα πρότυπα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Ο νέος φορέας θα κληθεί να επαναξιολογήσει πλήθος επιδομάτων και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κάνει μεγάλες περικοπές στα επιδόματα αναπηρίας (μειώσεις άνω του 50% επί του συνόλου), στα οικογενειακά (θα έχουμε προς τα κάτω αναπροσαρμογές), στα φοιτητικά βοηθήματα, αυτά της στέγασης κ.ά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΟ ΘΕΜΑ, πεποίθηση των δανειστών είναι ότι στα αναπηρικά επιδόματα έχει υπάρξει μεγάλο «πλιάτσικο» και έτσι, θα κληθούν χιλιάδες πολίτες να αποδείξουν ότι όντως έχουν πρόβλημα και ότι η εισοδηματική τους κατάσταση είναι τέτοια που τελικά θα δικαιολογεί το να παίρνουν αυτά τα χρήματα.

Ως προς τα οικογενειακά επιδόματα, οι περικοπές θα ξεπεράσουν τα 200-220 εκατ. επί συνόλου 650 εκατ. ευρώ, με κατεύθυνση κυρίως τη δραστική μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων ένταξης σε αυτά. Η προσπάθεια θα αφορά τον αποκλεισμό όσων έχουν ετήσια έσοδα άνω των 30.000 ευρώ, αν και οι δανειστές πιέζουν το κριτήριο να κατέβει ακόμη πιο χαμηλά – εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή και 20.000 ευρώ!

Επιπλέον, τον Νοέμβριο το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα προωθήσει και περικοπή των μεταφορικών επιδομάτων με εφαρμογή εντός του 2018 του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά και πλήθος περικοπών στις δαπάνες για τη μεταφορά μαθητών σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ενώ απ’ τη νέα χρονιά, τον Μάρτιο του 2018 θα υπάρξει «εναρμόνιση των κανόνων για τα επιδόματα αναπηρίας και κοινωνικής μέριμνας σύμφωνα και με τη μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας έως τον Ιούνιο του 2018».

2017αναπηρικά επιδόματαεπιδόματαμειώσειςοικογενειακό επίδομαπερικοπές