Έπεσαν οι τόνοι για το Grexit - Ανέβηκε το χρηματιστήριο

Ο περιορισμός των δημοσιευμάτων των ξένων ΜΜΕ σχετικά με την προοπτική του Grexit, καθώς και οι δηλώσεις αρκετών ξένων αξιωματούχων που εμφανίστηκαν, τις τελευταίες ημέρες, καθησυχαστικοί ως προς την πιθανότητα αυτή, φαίνεται ότι επιδρά σταδιακά και στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία παρουσίασαν τη Δευτέρα πτώση, αλλά και στο ελληνικό χρηματιστήριο που μετά από ημέρες πραγματικής κατρακύλας, παρουσίασε άνοδο.

Το χρηματιστήριο της Αθήνας σημείωσε άνοδο 3,78% ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στο 9,48% με το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφώνεται στο 8,98%, ενώ οι αποδόσεις του 3ετούς ομολόγου βρέθηκαν στο 11,5% (από σχεδόν 15% τις προηγούμενες ημέρες).

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θετικό ρόλο, ως ένα βαθμό, έχουν παίξει και οι αλλεπάλληλες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία μονομερής κίνηση, ούτε πρόκειται να δρομολογηθεί έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ θετικά φαίνεται να επέδρασαν και οι δηλώσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο.

Ακόμη και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστήριξε ότι «γνωρίζουμε ότι αντιπολιτευόμενα κόμματα λένε ένα πράγμα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά όταν έρχονται στην εξουσία μετριάζουν αυτές τις θέσεις» και εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα «μετριάσει» τις θέσεις και τη ρητορική του όταν φτάσει στην εξουσία.

Έδωσε, δε, και ένα περαιτέρω μήνυμα καθησυχασμού λέγοντας ότι «όλοι ανησυχούν πολύ για τις εκλογές στην Ελλάδα και αυτό είναι φυσικό σε δημοκρατίες. Όμως προτιμώ να περιμένω τις εκλογές και να δω τι θα συμβεί».

GrexitομόλογαΡέγκλινγκΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ