Κερέ: "Η συμφωνία στο Eurogroup θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας"

H συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή των επενδύσεων, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ, σε συνέντευξη που έδωσε στις εφημερίδες Le Monde και La Stampa.

Ερωτηθείς για ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι προωθητικοί παράγοντες της ανάπτυξης στην Ελλάδα, η οικονομία της οποίας έχει πληγεί στα χρόνια της κρίσης, ο Κερέ απάντησε: «Αυτό είναι το θέμα που μπορεί να αντιμετωπίσει τώρα η ελληνική κυβέρνηση. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup τον Ιούνιο δεν είναι τέλεια, επειδή δεν δίνει μία ξεκάθαρη απάντηση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή των επενδύσεων. Εάν η πολιτική αβεβαιότητα και οι αβεβαιότητες σχετικά με την εφαρμογή του πακέτου βοήθειας εξαφανισθούν, είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επωφεληθεί από μία ισχυρή κυκλική ανάκαμψη που θα της επιτρέψει τελικά να εξετάσει το μοντέλο της μελλοντικής ανάπτυξης. Έχει έρθει ο χρόνος να τεθούν αυτά τα μακροπρόθεσμα ερωτήματα».

Ο Κερέ τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να προσαρμόσει προσεκτικά και ευέλικτα την πολιτική της για να αποφύγει απότομες κινήσεις των αγορών. Η ΕΚΤ, είπε, άρχισε ήδη να προσαρμόζει την πολιτική της, με τη μείωση των αγορών ομολόγων που αποφάσισε πέρυσι, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει τώρα στρατηγική, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός είναι χαμηλός.

«Εάν χρειασθεί, το Διοικητικό Συμβούλιο (της ΕΚΤ) θα συνεχίσει να προσαρμόζει τα μέσα που έχει τόσο από ποσοτικά όσο και από ποιοτική άποψη. Όταν, όμως, αυτό χρειασθεί, θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και ευέλικτα και στη βάση αυτού που είναι σημαντικό στο πλαίσιο της εντολής μας: της προοπτικής του πληθωρισμού», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. «Πρέπει να είμαστε διάφανοι στην επικοινωνία μας αναφορικά με τις εξελίξεις αυτές. Διαφορετικά, διατρέχουμε τον κίνδυνο μίας πιο απότομης προσαρμογής των αγορών, όταν θα ληφθούν πράγματι οι αποφάσεις», πρόσθεσε.

Ο Κερέ σημείωσε ότι ενώ η ανάπτυξη επιταχύνεται και γίνεται ευρύτερη, αυτό είναι αποτέλεσμα κυρίως της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία δεν στηρίζεται ακόμη από τις διαρθρωτικές πολιτικές που μπορούν να διατηρήσουν την ανάπτυξη.

Ο Κερέ προειδοποίησε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, που απολαμβάνουν πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού, ότι η φθηνή χρηματοδότησή τους πιθανόν να φθάνει στο τέλος. «Η αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων είναι το αποτέλεσμα της εμπέδωσης της ανάπτυξης. Οι κυβερνήσεις και οι χρηματοοικονομικοί παράγοντες πρέπει να ετοιμάζονται για αυτό. Το γνωρίζουν», τόνισε.

EurogroupΚερέσυμφωνίαχρέος