Αποκαλυπτικός για το 2008 οπότε και ξέσπασε τόσο η χρηματοπιστωτική όσο και η ελληνική κρίση ήταν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα “Le Monde”, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος είχε διακρίνει το μέγεθος του ελληνικού προβλήματος, κάτι που δεν φαινόταν να αντιλαμβάνεται στον ίδιο βαθμό η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Ο κ. Σαρκοζί αναφερει αχαρακτηριστικά: «Στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης η Γερμανία δεν ήθελε πρόγραμμα αρωγής. “Σου άρεσε η Lehman; Θα λατρέψεις την Ελλάδα”, είπα στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, για να επιχειρήσω να την πείσω πως, όσο περισσότερο περιμένουμε για να βοηθήσουμε την Αθήνα, τόσο πιο δαπανηρό θα είναι».
Χαρακτηρίζει, δε, τη Γερμανίδα καγκελάριο «επιφυλακτική», καθώς «δεν εμπιστεύεται τις καινούριες ιδέες και την εκ των προτέρων ανάληψη δράσης». «Είναι μια αξιόλογη ηγέτις, αλλά έχει την τάση να περιμένει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο του τελευταίου λεπτού», σημειώνει.
Αντίθετα, για τον εαυτό του αναφέρει: «Μπορούν να με κατηγορήσουν για πολλά, όχι όμως ότι δεν είχα προβλέψει την κρίση», εξηγώντας πως είχε γράψει στην Άνγκελα Μέρκελ τον Αύγουστο του 2007 ζητώντας της να περιλάβει στην ημερήσια διάταξη της G8 τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα.
Αναφερόμενος στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, υπογραμμίζει ότι «έναν χρόνο πριν από τη Lehman, ήμουν πεπεισμένος πως οι υπερβολές της τιτλοποίησης θα έσκαγαν στα χέρια μας».
Ο κ. Σαρκοζί εξηγεί ότι το 2008, «με ξύπνησαν στις 2 ή 3 το πρωί. Οι αγορές θα ανοίξουν στην Ασία, μου εξήγησαν, και έχουμε ένα γιγάντιο πρόβλημα με την Dexia», αφηγείται ακόμη.
«Πρέπει να πάρουμε μια απόφαση διάσωσης κόστους 6,4 δισ. ευρώ. Σηκώνομαι αμέσως. Φθάνω στο πράσινο σαλόνι. Είναι εκεί ο Ξαβιέ Μισκά, η οικονομική ομάδα μου και η Κριστίν Λαγκάρντ (τότε υπουργός Οικονομίας)», προσθέτει.
«Καταλαβαίνω γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σώσουμε την Dexia», εξηγεί.
«Μια άλλη φορά, το 2009, οι επικεφαλής της Renault και της PSA ήρθαν να με δουν στο Ελιζέ: ελλείψει τραπεζικών πιστώσεων, σε δύο μήνες δεν θα μπορούσαν πια να πληρώσουν τους μισθούς. Αποφάσισα να τους δανείσει το κράτος 3 δισ. ευρώ με 7%, πράγμα που τους έσωσε», λέει επίσης.