Τέτοια εποχή, πριν δύο χρόνια, Κυριακή 28 Ιουλίου 2015, οι Έλληνες ήρθαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τα capital controls.
Ήταν Κυριακή βράδυ όταν ανακοινώθηκε επίσημα απ’την κυβέρνηση ότι οι τράπεζες στη χώρα μας έκλεισαν, κι επιβλήθηκαν capital controls, με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, 48 ώρες μετά από την ανακοίνωση του Δημοψηφίσματος από την Κυβέρνηση για το “ναι” ή το “όχι” στην πρόταση εταίρων και δανειστών.
Έτσι ήρθαμε κι εμείς αντιμέτωποι με όσα είχαμε ακούσει ότι συμβαίνουν στην Κύπρο, μάθαμε πως από την επόμενη ημέρα δεν θα μπορούσαμε να πάμε στην τράπεζα κι ότι επιτρεπόταν μονάχα μια ανάληψη της τάξης των 60 ευρώ την ημέρα.
Σε λίγα 24ώρα συνειδητοποιήσαμε ότι τα ΑΤΜ δεν είχαν αρκετά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ κι αναγκαστήκαμε σιγά-σιγά να πληρώνουμε με πλαστικό χρήμα.
Οι ουρές έξω απ’ τις τράπεζες από τα ξημερώματα έγινε καθημερινή συνήθεια, με καύσωνα ή με βροχές.
Δυο χρόνια μετά πολλά έχουν αλλάξει, όσοι τότε δεν είχαν καν κάρτα αναλήψεων έχουν μάθει να ζουν με το πλαστικό χρήμα το οποίο πλέον έχει συνδεθεί και με το αφορολόγητο.
Η κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου υπόσχεται πλήρη άρση των capital controls γρήγορα, πολλοί μιλούν για χαλάρωση των περιορισμών ή ακόμη και πλήρη απελευθέρωση των συναλλαγών από τα τέλη του έτους και ύστερα.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η άρση στα capital controls θα έρθει μετά την εκταμίευση της δόσης μέσα στον Ιούλιο.
Η αλλαγές θα γίνουν σταδιακά: αρχικά θα έχουμε νέα αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων από 120 ως και 320 ευρώ.
Από τα 1.680 ευρώ το μήνα που είναι σήμερα το μηνιαίο όριο αναλήψεων θα αυξηθεί δηλαδή στα 1.800 με 2.000 ευρώ τον μήνα.
Το σενάριο των 1.800 ευρώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο, όμως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το όριο να ανέβει στα 2.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση βέβαιο θεωρείται ότι οι καταθέτες θα έχουν την δυνατότητα να παίρνουν το ποσό που δικαιούνται κάθε μήνα με μία και μόνο ανάληψη, χωρίς βέβαια να είναι αυτό δεσμευτικό.
Μια ακόμη ουσιαστική αλλαγή που έχουν προτείνει οι τράπεζες, θα είναι η δυνατότητα δημιουργίας νέων λογαριασμών ή η προσθήκη συνδικαιούχων στους λογαριασμούς, ακόμη και η δημιουργία νέου κωδικού πελάτη.