ΔΝΤ: Πρόγραμμα ίδιο με Αφρικής και Γιουγκοσλαβίας! - Σόιμπλε: Έχετε ακόμη δύσκολο δρόμο μπροστά

Ούτε 24ωρο δεν πέρασε απ’ τη συμφωνία με τους δανειστές που επήλθε στο Eurogroup, και τους σχετικούς πανηγυρισμούς και τόσο το ΔΝΤ όσο κι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσαν να μας προσγειώσουν στη σκληρότατη πραγματικότητα!

Σε ανακοίνωσή του το Ταμείο, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι αντίστοιχο πρόγραμμα με αυτό που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, είχαν υπογράψει 18 χώρες της Αφρικής και της Λ. Αμερικής και η πάλαι ποτέ ενωμένη Γιουγκοσλαβία, την δεκαετία του ’80.

Κι όπως ξεκαθάρισε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ: “το πρόγραμμα υπό την επωνυμία «Κατ’ Αρχήν Έγκριση» περιήλθε σε αχρησία γιατί δεν χρειάζονταν πλέον”!

Στην ανακοίνωση – ενημερωτικό σημείωμα που εκδόθηκε ευθύς μετά το Eurogroup, σε ελληνικά και αγγλικά, σημειώνεται ότι «η Κατ’ Αρχήν Έγκριση (ΚΑΕ) είναι μια διαδικασία που έχει χρησιμοποιήσει το ΔΝΤ στο παρελθόν σε περιπτώσεις όπου υπήρχε συμφωνία σχετικά με τις πολιτικές στις οποίες θα βασίζονταν ένα πρόγραμμα που υποστηρίζονταν από το ΔΝΤ, αλλά όπου δεν είχε επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της για χρηματοδότηση ή για την ελάφρυνση του χρέους.

Συνολικά, χρησιμοποιήθηκε 19 φορές κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης στη δεκαετία του 1980 σαν καταλύτης για τη χρηματοδότηση ή για την ελάφρυνση του χρέους στο πλαίσιο προγραμμάτων που υποστηρίζονταν από το ΔΝΤ στις ακόλουθες χώρες: στο Σουδάν, στο Εκουαδόρ, στο Ζαΐρ, στη Μαδαγασκάρη, στη Τζαμάικα, στη Ζάμπια, στην Ακτή του Ελεφαντοστού, στην Κένυα, στη Σομαλία, στη Χιλή, στη Δημοκρατία του Κογκό, στο Μεξικό, στη Νιγηρία, στην Αργεντινή, στη Γιουγκοσλαβία και στη Βραζιλία (στο Σουδάν, στο Ζαΐρ και στην Ακτή του Ελεφαντοστού, η διαδικασία της ΚΑΕ χρησιμοποιήθηκε δύο φορές σε κάθε μια χώρα).

Με την πάροδο του χρόνου, η ΚΑΕ περιήλθε σε αχρησία γιατί δεν χρειάζονταν πλέον. Αυτό αντανακλούσε κατά πολύ τη νέα προθυμία των επίσημων πιστωτών της Λέσχης του Παρισιού να παράσχουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους πριν από ρυθμίσεις του ΔΝΤ. Επίσης, για ιδιώτες πιστωτές, η ΚΑΕ δεν χρειάζονταν πλέον όταν το ΔΝΤ απέκτησε τη δυνατότητα να «δανείζει για ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του στη DW μετά το πέρας του Eurogroup, είπε:
«Η Ελλάδα αποφάσισε τώρα βαθιές μεταρρυθμίσεις και υπό αυτή την έννοια επέδρασε θετικά η σκληρότητα την οποία επιδείξαμε και για την οποία κατηγορηθήκαμε από πολλούς. Όλα αυτά είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της», είπε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle, προσθέτοντας: «Πέραν αυτού αποφασίσαμε τώρα έπειτα από δική μας πρωτοβουλία και ένα πρόσθετο πρόγραμμα για να τονωθεί η ανάπτυξη».

Επανέλαβε την άποψή του ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά και ότι η χώρα συνεχίζει να έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της. «Γι΄αυτό», όπως χαρακτηριστικά λέει, «δεν θα πρέπει να δίνουμε στους Έλληνες πολίτες την ψευδαίσθηση ότι όλα έχουν τελειώσει και ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσουν στο δρόμο της εξυγίανσης».

ΔΝΤΚατ' Αρχήν ΈγκρισηΣόιμπλε