Τους άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ανέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια εργαστηρίου (workshop) με θέμα «κοινωνική ασφάλιση, επιχειρηματικό περιβάλλον, εργασιακές σχέσεις», που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο βασικός σκοπός της εν λόγω μεταρρύθμισης ήταν να αποκαταστήσει ένα καθεστώς ισονομίας, εφαρμόζοντας ενιαίους κανόνες γι’ όλους, σε ένα κατακερματισμένο κανονιστικό πλαίσιο.
Έτσι, σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, εξασφαλίστηκε η ομογενοποίηση των κανόνων γι’ όλους.
Δεύτερος στόχος ήταν να αποκατασταθεί μία από τις δομικές παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος, η δημιουργία δηλαδή μεγάλων ελλειμμάτων.
«Αυτό γινόταν, ακριβώς γιατί δεν υπήρχε αντιστοιχία εισφορών και παροχών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, μίλησε και για τις παθογένειες του παρελθόντος, συμπεριλαμβάνοντας σ’ αυτές και την κακοδιαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.
Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε λέγοντας ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος έπρεπε να εξασφαλίζει επαρκείς παροχές, με την έννοια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, ακόμα και σε αυτούς που δεν θα είχαν πλήρες εργασιακό ιστορικό, λόγω της κρίσης.
«Γι’ αυτόν τον λόγο, εισαγάγαμε το θεσμό της εθνικής σύνταξης», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Διευκρίνισε δε, ότι «ο λόγος για τον οποίο είναι σε αυτό το επίπεδο ύψους οι ασφαλιστικές εισφορές, και με δεδομένο ότι η παρούσα γενιά δεν πληρώνει για τη δική της σύνταξη, αλλά για τη σύνταξη της προηγούμενης γενιάς, οποιαδήποτε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σήμερα, αναπόφευκτα θα παρέσυρε προς τα κάτω τις ήδη πολύ χαμηλές καταβαλλόμενες συντάξεις».
«Η πιθανότητα, για να μειώσουμε τις εισφορές, συναρτάται με την ανάπτυξη της οικονομίας», συμπλήρωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε την άποψή του που ήταν, όπως είπε, διαφοροποιημένη απ’ αυτήν που τελικά επικράτησε: η επικουρική σύνταξη να ενσωματωθεί στην κύρια.