Αναθεωρεί τις προσδοκίες της η κυβέρνηση ως προς τη ρύθμιση τους χρέους και υιοθετεί μία ακόμη πιο διαλλακτική στάση προς τους θεσμούς, προκειμένου να βρεθεί «καθαρή λύση».
Ο πρωθυπουργός δηλώνει στο περιβάλλον του ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Καγκελάριο Μέρκελ και με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ώστε να καταφέρει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
«Ή θα υπάρξει λύση για το χρέος με συμμετοχή του Ταμείου ή το Ταμείο θα αποχωρήσει» σχολιάζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.
Διαφορετική λύση, θα καθιστούσε αδύνατη την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Βέβαια η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ρίξει τον πήχη των προσδοκιών και εστιάζει στο QE μετά την άρνηση Σόιμπλε. Ξέρει καλά ότι το καλύτερο που περιμένουμε πλέον από το Eurogroup του Ιουνίου είναι η έγκριση της δόσης και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, κάτι όμως που παραμένει αβέβαιο.
Το βασικό σενάριο αυτή τη στιγμή προβλέπει ότι «το ΔΝΤ θα εγκρίνει νέο πρόγραμμα με χρηματοδότηση, αλλά θα συνδέει τις εκταμιεύσεις με ενέργειες όπως η ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές»!
Δηλαδή το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τυπικά στο τρίτο μνημόνιο, όμως εκταμίευση της δόσης θα κάνει αφού λάβει μια σαφέστερη δέσμευση των Ευρωπαίων. Κάτι που ίσως χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.