Σόιμπλε και G7 συζητάν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ξεκινάει σήμερα η Σύνοδος G7 στο Μπάρι της Ιταλίας και σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητήσουν και για το ελληνικό χρέος.

Αυτό το επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη και Αμερικάνος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τονίζοντας ότι: «χρειάζεται ακόμη δουλειά για να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης». Επανέλαβε την πάγια θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, ότι η Ευρώπη πρέπει να χειριστεί την διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους αλλά απέφυγε και πάλι να απαντήσει για το τί θα πράξει ακριβώς τελικά το ΔΝΤ.

Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι στις συζητήσεις, τον πρώτο λόγο θα έχει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που σίγουρα θα δεχτεί πιέσεις από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας. Παρά τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς να βρίσκεται παρούσα στις κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις, δεν έγινε δεχτό το αίτημά της.

Ωστόσο, σε άρθρο της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι «οι υπουργοί Οικονομικών των ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών της Δύσης αναζητούν συμβιβασμούς στο εμπόριο, την φορολόγηση και την Ελλάδα».

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Άβολα θα νιώσει η γερμανική πλευρά στην εμπιστευτική συνάντηση του λεγόμενου Washington Group, στο οποίο οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης και οι διεθνείς δανειστές θα διαπραγματευθούν το ζήτημα των ελαφρύνσεων για την Ελλάδα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης έχει προετοιμάσει διάφορες προτάσεις, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Σε αυτές ανήκουν η κατάργηση της καταβολής προσαυξήσεων στα επιτόκια, η επαναφορά της επιστροφής των κερδών κεντρικών τραπεζών στην Αθήνα, η επιμήκυνση της αποπληρωμής, ένα πλαφόν στα επιτόκια των πιστώσεων του EFSF και πιθανότατα η αποπληρωμή το 2019 δανείων που δεν έχουν καταβληθεί ακόμα από το ΔΝΤ.
Οι προτάσεις αναμένεται να λάβουν συγκεκριμένη μορφή την Πέμπτη».

G7ΔΝΤΕλληνικό ΧρέοςοικονομίαΣόιμπλε