Reuters: Τα τρία σενάρια που επεξεργάζεται η ΕΚΤ για τη ποσοτική χαλάρωση

Στα τρία σενάρια που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη ποσοτική χαλάρωση (QE) αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του Reuters, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο  πως τα δύο από αυτά θα μπορούσαν να πλήξουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τα ομόλογα των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης, οδηγώντας τελικώς στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως μετά τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των τιμών στη ζώνη του ευρώ το Δεκέμβριο, το ερώτημα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είναι πλέον το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει δράση για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την απόκρουση του αποπληθωριστικού σπιράλ, αλλά το πότε θα το κάνει.

Το πρακτορείο υποστηρίζει πως ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μπορεί να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει, το βασικό σενάριο είναι ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια ποσοτική χαλάρωση (QE) με την αγορά κρατικών ομολόγων σε ποσότητες ανάλογες με τη συμμετοχή του κάθε κράτους της ζώνης του ευρώ στην τράπεζα.

Ωστόσο, μετά από τις αντιδράσεις της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) για τη διαχείριση του κινδύνου που αναλαμβάνει η ΕΚΤ εξετάζονται και  δύο άλλες συμβιβαστικές λύσεις.

Η μια επιλογή είναι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν το χρέος των δικών τους κυβερνήσεων, έτσι ώστε ο κίνδυνος να παραμένει εντός της χώρας. Η δεύτερη συμβιβαστική επιλογή συνίσταται στο ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράζει μόνον χρεόγραφα με αξιολόγηση «ΑΑΑ», κάτι που θεωρείται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να στραφούν προς το χρέος κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ με καλύτερες αποδόσεις.

Πάντως, όπως ξεκαθαρίζει το Reuters οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η δεύτερη και η τρίτη επιλογή θα μπορούσε να αποτύχει, καθώς αν η ΕΚΤ δεν ήταν πρόθυμη να αναλάβει τον κίνδυνο που εμπεριέχουν τα ελληνικά, ιταλικά, ισπανικά ή πορτογαλικά ομόλογα, οι ιδιώτες επενδυτές θα αναρωτιούνταν γιατί θα πρέπει να το κάνουν εκείνοι.

Σύμφωνα με το Reuters, το αρχικό βασικό σενάριο που προτιμούν οι επενδυτές είναι σύμφωνο με τις αρχές της αλληλεγγύης της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, ήτοι προβλέπει πως η ΕΚΤ θα έπρεπε σε περίπτωση πτώχευσης ενός κράτους να «πάρει» τις απώλειες για τα ομόλογα που διακρατά και να ανακεφαλαιοποιηθεί εν συνεχεία από όλες (19) τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ. Στο σενάριο αυτό οι ιδιώτες επενδυτές θα υποστούν επίσης ζημίες, αλλά τουλάχιστον ο «πόνος» θα επιμερισθεί. Αντίθετα, οι επιλογές δύο και τρία θα αποτελούσαν «ρητή αναγνώριση» του πιστωτικού κινδύνου κάποιων χωρών και θα σηματοδοτούσαν ότι η ΕΚΤ δεν θέλει να έχει στον ισολογισμό της συγκεκριμένα χρεόγραφα.

 

Πηγή: http://www.tovima.gr/

ReutersΕΚΤοικονομίαποσοτική χαλάρωσηΣΕΝΑΡΙΑ