«Ομιχλώδες» είναι το τοπίο γύρω από τις διαπραγματεύσεις, με τις διαψεύσεις σχετικά με τα νέα μέτρα να δίνουν και να παίρνουν από δανειστές και κυβέρνηση, λίγες μόνο ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής (7/4) και ενώ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Μάλτα.
Πηγές της κυβέρνησης διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι το ΔΝΤ ζητάει μέτρα για το 2018, μετά και την νέα παρέμβαση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές, υπό συζήτηση με τους θεσμούς παραμένει ακόμη το θέμα της δοσολογίας στα μέτρα στο ασφαλιστικό, καθώς το ΔΝΤ επιζητεί εφάπαξ περικοπή στην «προσωπική διαφορά» το 2019, ενώ η κυβέρνηση θέλει να τα «σπάσει» σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020.
Αυτό ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος παράλληλα δήλωσε πως δεν ισχύει ότι το Ταμείο ζητεί λήψη μέτρων από το 2018. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και οι επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να είναι ηπιότερη η μείωση των κύριων συντάξεων.
Ερωτηθείς δε εάν το ΔΝΤ θα αποσύρει τις σκληρές θέσεις του για αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις και επαναφορά της ανταπεργίας, απάντησε ότι τα εργασιακά είναι πάντα ανοικτά έως ότου κλείσει όλη η συμφωνία.
Σημειώνεται ότι η ελληνική αποστολή, στην οποία μετέχουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, αναχωρεί περί τις 18:30 από την Αθήνα για τη Μάλτα, όπου αύριο διεξάγεται το άτυπο Eurogroup.
Κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των εκεί συζητήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά «νομίζω ότι αύριο κλείνουμε». Σε σχέση με πιθανές επαφές στη Μάλτα με τους θεσμούς, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως είναι λογικό να υπάρξει κάποια συνάντηση πριν από το Eurogroup, ενώ μπορεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να θέλει να μεταφέρει κάτι στα εμπλεκόμενα μέρη μετά από τη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι το ΔΝΤ, έχει επαναφέρει το ζήτημα της αξιοπιστίας του «δημοσιονομικού κόφτη» για το 2018 και συζητά την ανάγκη πρόωρης εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο.
Μάλιστα αυτή η «στροφή» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οφείλεται (σύμφωνα με τις ίδιες πηγές) σε διαμαρτυρίες του Βερολίνου και συγκεκριμένα στου Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ώστε να ξανανοίξει το θέμα της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.