"Project Μελίτη": Όλα "στον αέρα" μετά την ανακοίνωση Σταθάκη - Το παρασκήνιο

Στον αέρα βρίσκεται το «project Μελίτη» και της στρατηγικής συνεργασίας της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC, μετά από τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη από την Πτολεμαΐδα, στην οποία έκανε λόγο για προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Βεύης.

Σημειώνεται ότι το «project Μελίτη» είναι ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 1 δισ. ευρώ για κατασκευή δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη (γνωστό και ως Μελίτη ΙΙ). Η συμφωνία της ΔΕΗ με την CMEC υπεγράφη στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 παρόντος του προκατόχου του κ. Σταθάκη, Πάνου Σκουρλέτη, και είχε την ανοιχτή και πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο υπουργός δημοσιοποίησε την πρόθεσή του για νέα προκήρυξη διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Βεύης, με ανακοίνωση διάψευσης δημοσιεύματος που αναφερόταν στη συμφωνία της ΔΕΗ με την Κινεζική CMEC για τη μονάδα Μελίτη ΙΙ. Μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης αναφέρει: «Το ΥΠΕΝ διευκρινίζει ότι το τμήμα του κοιτάσματος της Βεύης, το οποίο έχει παραχωρηθεί με αδιαφανείς διαδικασίες σε ιδιώτες χωρίς διεθνή διαγωνισμό, θα επαναπροκηρυχθεί με νόμιμο τρόπο». 

Ένα βήμα πίσω σήμερα

Σήμερα πάντως, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με νέα ανακοίνωσή του, επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες αναφορικά με την επένδυση στη Μελίτη, σημειώνοντας ότι «το κοινό project της ΔΕΗ με τη CMEC δεν εμποδίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από την παραχώρηση του ορυχείου σε ιδιώτες, η οποία θα γίνει με έγκυρο διεθνή διαγωνισμό, καθώς η ΔEΗ μπορεί απρόσκοπτα να αξιοποιήσει το μερίδιο που της αναλογεί».

Ωστόσο, όπως περιγράφουν στο Euro2day.gr στελέχη της ΔEΗ με πολυετή πείρα στη διαχείριση και εκμετάλλευση των ορυχείων, «κανείς δεν μπορεί να κάνει οικονομοτεχνική μελέτη για το project Μελίτη και πολύ περισσότερο να ξεκινήσει να κατασκευάζει τη δεύτερη λιγνιτική μονάδα της, χωρίς να έχει πρόσβαση και στα δύο ορυχεία της Βεύης (το 40% της ΔEΗ και το 60% της ΑΚΤΩΡ), αλλά και χωρίς εκείνο της περιοχής Κλειδί, για το οποίο εκκρεμεί η μετεγκατάσταση του οικισμού».

Πρόεδρος ΔΕΗ: “Το σχέδιο Μελίτη θα γίνει και θα είναι ντάλα μεσημέρι”

Η χθεσινή ανακοίνωση του κ. Σταθάκη προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη ο οποίος, παραφράζοντας την γνωστή φράση του παλαιού κομμουνιστή Κώστα Λουλέ, την οποία έχουν συχνά χρησιμοποιήσει τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και υπουργοί της κυβέρνησης, τόνισε στο “Energypress”: “Το σχέδιο Μελίτη θα γίνει και θα είναι ντάλα μεσημέρι”.

Με αυτό τον τρόπο ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι το σχέδιο Μελίτη παραμένει, θα προχωρήσει, και ότι χαίρει της απόλυτης στήριξης του Πρωθυπουργού. Εμφανίζεται να εκτιμά ότι η ανακοίνωση Σταθάκη για την Βεύη δεν επηρεάζει την κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για συνεργασία με τους Κινέζους της CMEC στην δημιουργία της Μελίτης ΙΙ, θυμίζοντας τα λόγια του Πρωθυπουργού, ότι αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.

Στην πραγματικότητα, σημειώνουν αναλυτές, ο κ. Παναγιωτάκης δεν μπορεί παρά να αναγνωρίζει ότι η ανακοίνωση Σταθάκη θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, θεωρεί όμως ότι το θέμα Βεύη δεν έχει κλείσει, και πως όταν συνυπολογιστούν τα υπέρ και τα κατά της επένδυσης στη Μελίτη ΙΙ θα υπάρξει ενδεχομένως διαφορετική προσέγγιση.

Aλέξης ΤσίπραςCMECΒεύηΔΕΗΜελίτηΠαναγιωτάκηςΣταθάκης