Οι δανειστές επισημαίνουν ότι όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόσο πλησιάζει το σενάριο της πληρωμής της δόσης των 6,2 δισ. € που λήγει τον Ιούλιο, από τα εθνικά μας ταμεία, σενάριο, που, όπως επισημαίνουν, ότι θα δημιουργούσε νέα δεδομένα, όχι μόνο όσον αφορά την ελληνική οικονομία αλλά και όσον αφορά τους όρους της διαπραγμάτευσης.
Όπως σημειώνεται, αν δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, τα 6,2 δισ € που θα λάμβανε η χώρα μας με την ολοκλήρωση της, δεν θα έχουν μπει στα κρατικά ταμεία, και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τα χρήματα να αναζητηθούν στον εθνικό κορβανά, όπως ακριβώς έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015.
«H λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν βοηθάει σε τίποτα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη», επισήμανε άλλος Ευρωπαίος τεχνοκράτης, καθώς στη δεδομένη στιγμή αν δεν κλείσει η συμφωνία θ’ αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα για την χώρα μας δραματικά και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν όλα από την αρχή.
Ίσως πιο σημαντική είναι η παραδοχή ανώτερου ευρωπαίου αξιωματούχου πως αν η κατάσταση στην οικονομία, εξαιτίας των φθορών που της επιφέρει η αβεβαιότητα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, τότε θα πρέπει να αλλάξει άρδην και ο σχεδιασμός του προγράμματος. «Η κατάσταση της οικονομίας θα έχει αλλάξει τόσο πολύ, που θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή», ανέφερε. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε αναθεώρηση των προβλέψεων της μελλοντικής ανάπτυξης, ενδεχομένως και σε απαιτήσεις για νέα μέτρα.
Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε σπέκουλα την προσπάθεια σύνδεσης της συνεχούς διαπραγμάτευσης σε Αθήνα και Βρυξέλλες με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη.
Βρυξέλλες: Εφικτή η τεχνική συμφωνία, αλλά απαιτείται πολιτική βούληση
Πάντως στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η τεχνική συμφωνία είναι εφικτή αλλά το δύσκολο είναι οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική Κυβέρνηση.
Επισημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να αποφασιστούν άμεσα οι προϋποθέσεις επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα και ότι οι Θεσμοί είναι σε θέση να συντάξουν ως προς το τεχνικό σκέλος πολύ γρήγορα τη συμφωνία, όμως “οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι που δημιουργούν όλη τη δυσκολία”.
Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα πληροφόρησε ότι θα ενημερωθεί εν συντομία και το Eurogroup της Παρασκευής, που θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 12 και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παραταθεί, λόγω του πολύ σφιχτού προγράμματος της μέρας.
Ο αξιωματούχος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την ατζέντα και τις επικείμενες συζητήσεις των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την Παρασκευή στη Μάλτα.
“Σε σχέση με την Ελλάδα θα γίνει μια ανασκόπηση της προόδου, αν μπορώ να το πω, σε σχέση με την 2η αξιολόγηση του προγράμματος.Υπάρχει σημαντική πρόοδο σε σχέση με την προηγούμενη φορά που ήμουν εδώ πριν ένα μήνα. Ακόμα εκτιμώ ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να κλείσει τεχνικά η αξιολόγηση, αλλά η παρούσα καθυστέρηση οφείλεται σε πολιτικά δύσκολα ζητήματα: το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, την αγορά εργασίας και το ενεργειακό που πίστευα, αλλά όπως ξέρετε αν δεν κλείσουν όλα, τίποτα δεν είναι σίγουρο”, εξήγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.