«Δεν ταυτίζομαι με την άποψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το χρέος», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας τη διαφορά που χωρίζει το Βερολίνο με το ΔΝΤ, στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Η Κριστίν Λαγκάρντ χαμογέλασε με νόημα, όταν ρωτήθηκε για την Ελλάδα, σε εκδήλωση του think tank AEI, για την παγκόσμια παραγωγικότητα.
«Πότε θα τελειώσει η ελληνική αξιολόγηση, θα είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα;», την ρώτησε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Ιγνατίου και η διευθύντρια του Ταμείου χαμογέλασε, ενώ ο συντονιστής της εκδήλωσης απολογήθηκε ψιθυρίζοντας στην Κριστίν Λαγκάρντ «Λυπάμαι για αυτό», καθώς η ερώτηση δεν αφορούσε το αντικείμενο της συζήτησης.
«Σίγουρα η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητά της», απάντησε η Λαγκάρντ, επιχειρώντας- όπως σημείωσε- να συνδέσει την ερώτηση με το αντικείμενο της εκδήλωσης. Έσπευσε όμως να συμπληρώσει: «Δεν ταυτίζομαι με τον υπουργό Σόιμπλε, που λέει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται λιγότερο χρέος, αλλά περισσότερη παραγωγικότητα».
Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι άποψη του Ταμείου είναι πως η Ελλάδα χρειάζεται να έχει λιγότερο χρέος «και υποστηρίζουμε έναν βαθμό αναδιάρθρωσης ώστε να είναι βιώσιμο και να γίνει η Ελλάδα περισσότερο παραγωγική».
Για αυτό, τόνισε, το ΔΝΤ επιμένει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα έχουυν πραγματικό αντίκτυπο. «Για παράδειγμα, στις συντάξεις και τα φορολογικά, προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητα και να ξεδιπλώσει η Ελλάδα την παραγωγικότητα».
Σε ό,τι αφορά το αν θα μετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν έδωσε ουσιαστική απάντηση, αλλά επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ.
«Το ΔΝΤ θα μετείχε σε ένα πρόγραμμα αν αυτό μπορεί να στηριχθεί σε δύο πόδια: τις μεταρρυθμίσεις που παρέχουν τη δημοσιονομική βάση και σε μία ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που ταιριάζει στην πιθανή ανάκαμψη της χώρας. Υπό αυτούς τους δύο όρους θα μπορούσαμε να μετάσχουμε», απάντησε.