Οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά – Τι απαντάει η ελληνική πλευρά

Από την αρχή των διαπραγματεύσεων, είναι γνωστό πως οι Ευρωπαίοι επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το αν αυτή η αδιαλλαξία των Ευρωπαίων συμβαδίζει με τη γενεσιουργό φιλοσοφία της ΕΕ είναι μεγάλο θέμα συζήτησης. Το σίγουρο είναι, πως οι παράλογες απαιτήσεις του Ταμείου στα εργασιακά έχουν καθυστερήσει κατά πολύ το κλείσιμο της αξιολόγησης. Απαιτήσεις, οι οποίες αν τυχόν εφαρμοστούν, θα παγιώσουν έναν εργασιακό μεσαίωνα στην ελληνική κοινωνία.

Tο ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική αντιπροσωπεία έχει ζητήσει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και την επαναφορά του μέτρου της ανταπεργίας.

Το Ταμείο, θεωρεί ότι μία απεργία θα πρέπει να αποφασίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία των εγγεγραμμένων εργαζομένων σε κάθε σωματείο. Άποψη την οποία είχε υποστηρίξει πριν από λίγες μέρες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι προφανές, πως το ΔΝΤ επιθυμεί να κάνει πολύ δύσκολη την κήρυξη μιας γενικής απεργίας, ενώ οι επικεφαλής του Ταμείου έχουν ζητήσει από την αρχή των διαπραγματεύσεων, και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών προνομίων, με την ελληνική πλευρά να τονίζει πως οι παραπάνω απαιτήσεις υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Οι επικεφαλής του ΔΝΤ πιστεύουν πως θα προσελκυσθούν ξένες επενδύσεις, αν εφαρμοστεί το μέτρο της ανταπεργίας. Δηλαδή, το Ταμείο επιθυμεί το σφράγισμα μιας επιχείρησης σε περιπτώσεις απεργίας διαρκείας των εργαζομένων, ή την άμεση πρόσληψη νέου εργατικού δυναμικού. Και σε αυτή την περίπτωση, η ελληνική πλευρά έχει επικαλεστεί το ευρωπαϊκά εργασιακά δικαιώματα, με αποτέλεσμα -έστω και καθυστερημένα- να έχει την υποστήριξη των Ευρωπαίων ηγετών.

Από την άλλη, το ΔΝΤ διαφωνούσε a priori με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφού οι αυξήσεις των μισθών που θα φέρουν αυτές, δε συμβαδίζουν με την αυστηρή καπιταλιστική ιδεολογία, την οποία υπηρετούν οι Αμερικάνοι. Αυτή την ώρα, φαίνεται να έχει συμφωνηθεί η καθιέρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά τη λήξη του προγράμματος (τον Αύγουστο του 2018), ενώ η κυβέρνηση φαίνεται πως πέτυχε τη διατήρηση του ορίου των απολύσεων στα σημερινά επίπεδα.

(το άρθρο αρχικά δημοσιεύθηκε στο aigaio365)

αξιολόγησηΔΝΤΕργασιακά