Μπρος-πίσω με τη συμφωνία: Τα "μασάνε" τώρα κυβέρνηση και Κομισιόν

Και ενώ τα μηνύματα που κατέφθαναν στα δημοσιογραφικά γραφεία ήταν θετικά ως προς την επίτευξη λύσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ξαφνικά κυβέρνηση και Βρυξέλλες επιχειρούν να φρενάρουν την υπερβολική αισιοδοξία με αμφίσημες δηλώσεις.

Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως σχολίασε κυβερνητική πηγή, με αφορμή δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο “οι δανειστές και η Αθήνα κατέληξαν σε συμφωνία για σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις και μειώσεις συντάξεων στις συνομιλίες για την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ίδια πηγή σημείωσε: “Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή “.

Το δημοσίευμα του Reuters δεν επιβεβαίωσε ούτε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα σχετικώς κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Δύο ακόμα αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα προκαταρκτική συμφωνία.

Σε δήλωσή του νωρίτερα εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ανέφερε επίσης ότι τα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα μπορούν να αποφασιστούν μόνο στο τέλος του προγράμματος διάσωσης.

«Θα καθορίσουμε στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 εάν χρειάζονται μεσοπρόθεσμα μέτρα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ESM. Επανέλαβε επίσης ότι τα ενδεχόμενα μέτρα μπορούν να περιλαμβάνουν την επέκταση των λήξεων των δανείων και περίοδο χάριτος για τους τόκους, αλλά όχι τη θέσπιση πλαφόν στα επιτόκια.

Τι μετέδωσε νωρίτερα το Reuters

Σε προκαταρκτική συμφωνία για τα εργασιακά και τις συντάξεις έφθασαν Κυβέρνηση και δανειστές, μετέδωσε νωρίτερα την Τετάρτη το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο κοινοτικές πηγές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η συμφωνία προβλέπει την περικοπή των συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ για να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ.

Στα εργασιακά φαίνεται ότι η Κυβέρνηση αποφεύγει τον κάβο της περαιτέρω αύξησης του ορίου των απολύσεων, ενώ προβλέπεται επανεκκίνηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Η πώληση της ΔΕΗ, ζήτημα για το οποίο έχουν ξεσπάσει εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, ενώ οι εργαζόμενοι απείλησαν ότι στην περίπτωση αυτή θα κατεβάσουν τους διακόπτες, θα προχωρήσει. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση συμφώνησε να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων.

Η χθεσινή αισιοδοξία

Σημειώνεται ότι ήδη από την Τρίτη διέρρεαν τόσο από κοινοτικές όσο και από κυβερνητικές πηγές θετικά μηνύματα για την επίτευξη της συμφωνίας και το κλείσιμο της αξιολόγησης, με ορίζοντα την 7η Απριλίου, γεγονός που προκάλεσε αισιοδοξία στις αγορές που εκφράστηκαν με ράλι ανόδου στο Χρηματιστήριο των Αθηνών.

Κυβερνητικά στελέχη στο περιθώριο των συζητήσεων στη Βουλή εξέπεμπαν το μήνυμα της αίσιας έκβασης των συνομιλιών με τους Θεσμούς, επισημαίνοντας ότι το ισοζύγιο της Κυβέρνησης στον τομέα των εργασιακών είναι θετικό (κερδίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις οποίες θα επαναφέρει μετά την λήξη του προγράμματος, τη μη αύξηση των ομαδικών απολύσεων και τη μη θεσμοθέτηση της ανταπεργίας), ενώ υποχωρεί στις απαιτούμενες από τους δανειστές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, αποδεχόμενη να ενσωματώσει ρύθμιση για την απόφαση απεργιών με σαφή πλειοψηφία επί των εγγεγραμμένων σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Θετικό ήταν και το μήνυμα του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, δήλωσε στο πλαίσιο ομιλίας του σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή “θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι φαίνεται», τονίζοντας ότι  «έχουμε λύσει τα βασικά πολιτικά ζητήματα και τώρα θα κλείσουμε τα μικρά. Να μην πιστεύετε αυτά που βλέπετε και αυτά που είναι στις εφημερίδες ειδικά στους τίτλους».

 

 

 

 

αξιολόγησηδανειστέςΔΕΗΕργασιακάκυβέρνησησυμφωνία