Τσακαλώτος: Η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι φαίνεται

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς όπως ανέφερε “θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι φαίνεται».

Μιλώντας σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή τόνισε πως «έχουμε λύσει τα βασικά πολιτικά ζητήματα και τώρα θα κλείσουμε τα μικρά. Να μην πιστεύετε αυτά που βλέπετε και αυτά που είναι στις εφημερίδες ειδικά στους τίτλους».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ακόμη πως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης ακολουθεί η συζήτηση για το χρέος, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση του για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. «Και αυτό, είπε, θα είναι ένα πολύ μεγάλο σήμα για τις αγορές, θα δώσει και το σήμα για την ποσοτική χαλάρωση (QE) με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό για τη ρευστότητα» τόνισε ο Υπουργός.

Ο κ. Τσακαλώτος παράλληλα προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα παρουσιαστεί «μια νέα πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, που θα εντυπωσιάσει πολλούς, καθώς για πρώτη φορά συνδέσαμε τις καταθέσεις με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις και αυτό θα φέρει πάρα πολλά έσοδα. Άρα, θα αυξήσουμε την φορολογική βάση».

Στην ομιλία του ο Υπουργός εξαπέλυσε πυρά προς πάσα κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένων του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, της κριτική των Μέσων Ενημέρωσης, ακόμη και όσων όταν ακούν τη λέξη «αξιολόγηση» παθαίνουν… «το τρα-λα-λα και την αναγούλα του Φλωράκη», όταν άκουγε τη συγκεκριμένη λέξη, όπως είπε.

«Είναι πολύ σημαντικό το Γραφείο του Προϋπολογισμού, που με έχει στεναχωρήσει λίγο τελευταία, αλλά δεν πειράζει, έχω συνηθίσει να με στενοχωρούν οι θεσμοί και οι οργανισμοί» τόνισε ακόμη.

«Καλό θα είναι να μην πιστεύουμε όσα διαβάζουμε στις εφημερίδες. Τους τίτλους προφανώς δεν τους βγάζουν οι καλοί δημοσιογράφοι, τους βάζουν άλλοι» είπε και πρόσθεσε: «Έχω ακούσει πολύ κινδυνολογία και από ανθρώπους που δεν το περίμενα. Βοηθάει την ελληνική οικονομία ότι μπορεί να μην έχουμε να πληρώσουμε συντάξεις, ότι θα έπρεπε να έχουμε κλείσει την αξιολόγηση από τον Φεβρουάριο του 2016;».

Ωστόσο ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η Κυβέρνηση, έχει πιέσει τη μεσαία τάξη, αλλά, όπως είπε, αυτό έγινε για να στηρίξει τους φτωχούς. «Έχουμε εμείς ζορίσει τα μεσαία στρώματα; Βεβαίως τα έχουμε ζορίσει, γιατί ήταν απόλυτη η δέσμευσή μας για τους φτωχούς και την ανθρωπιστική κρίση», εξήγησε.

Συνεχίζοντας, τόνισε πως «όλο αυτό το διάστημα έχουμε περάσει έναν τεράστιο αριθμό νομοσχεδίων. Νομίζετε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε περάσει όλα αυτά τα νομοσχέδια σε έξι μήνες και να είχαμε ταυτόχρονα κλείσει και την πρώτη και τη δεύτερη αξιολόγηση; Γιατί δεν σκέφτεστε ότι αυτό ήταν έργο της Τρόικας, η οποία δεν ήθελε ουσιαστικά να κλείσουν οι αξιολογήσεις;».

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα τηρηθούν το πρόγραμμα και οι δεσμεύσεις για τις αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, για την υπεραπόδοση του 2016 δεν ευθύνεται η υπερφορολόγηση από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά η πίεση των θεσμών να πάρουμε περισσότερα μέτρα, γιατί δεν πίστευαν ότι θα πιάσουμε τον στόχο.

«Αυτό φαντάζομαι θα το είχες τραβήξει κι εσύ Χρήστο» είπε, απευθυνόμενος στον Τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Σταϊκούρα.

ΥΠΟΙΚ: Τεχνική συμφωνία ως τις 7 Απριλίου – Άνεμος αισιοδοξίας στο Χρηματιστήριο

Το ενδεχόμενο τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές ως τις 7 Απριλίου, που πρωτοδιατυπώθηκε χθες από κοινοτικούς αξιωματούχους και επιβεβαιώνεται σήμερα από αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών σκόρπισε αισιοδοξία στην αγορά και στο Χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά 6,04%.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη έγινε γνωστό ότι κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι «θα έχουμε τεχνική συμφωνία (SLA) ως τη μεθεπόμενη Παρασκευή», καθώς «είναι ανοικτό ένα πολύ μικρό θέμα στα εργασιακά».

«Δεν είναι κρίσιμο το EWG της Πέμπτης»  τόνισε, «ο σταθμός είναι η 7η Απριλίου, πρέπει να έρθουν οι επικεφαλής στην Αθήνα» για να κλείσει η τεχνική συμφωνία.

Ο  ίδιος διευκρίνισε ότι το μνημόνιο με το ΔΝΤ (MEFP) «θα κουμπώνει χρονικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα», άρα και το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα ολοκληρώνεται στα μέσα του 2018.

«Το MEFP είναι πιο εύκολο, δεν έχει τόσα πολλά θέματα, του ΔΝΤ δεν είναι control freaks όπως οι Ευρωπαίοι που βάζουν τόσα πολλά θέματα» σχολίασε με χιούμορ ο ίδιος.

Deutsche Welle: 

Το ελληνικό ρεπορτάζ επιβεβαιώνει και αυτό της Deutsche Welle, το οποίο βασιζόμενο σε κοινοτικές πηγές, σημειώνει ότι είναι εφικτή η συμφωνία ως τις 7 Απριλίου αν ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια, τα οποία αφορούν  δύο ζητήματα: τις αλλαγές στα εργασιακά και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στα υπόλοιπα ζητήματα, σημειώνεται, σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος κατά τις τετραήμερες διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στη βελγική πρωτεύουσα, καθώς στην ουσία έκλεισε το ζήτημα των δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

Σημειώνεται εδώ ότι σε σχέση με τις αλλαγές στα εργασιακά, οι δυσκολίες έχουν να κάνουν με την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αντίθετα, στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που πιέζουν την κυβέρνηση, γιατί όπως έχει αποφανθεί και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η ΔΕΗ κατέχει δεσπόζουσα θέση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αντιβαίνει στους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού.

Αισιοδοξία στο Χρηματιστήριο – Στο +2,78% ο γενικός δείκτης, στο +6,04% οι τράπεζες

Το κλίμα αισιοδοξίας ότι βαδίζουμε προς επίτευξη συμφωνίας, έστω και σε τεχνικό επίπεδο καθρεφτίστηκε την Τρίτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 664,52 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,78% και τον τζίρο να αυξάνεται στα 55,01 εκατ. ευρώ.

Ισχυρότατη όμως ήταν η ώθηση που δόθηκε στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 6,04%.

Αναλυτικά, στον τραπεζικό κλάδο άνοδο 7,45% σημείωσε η Πειραιώς στα 0,173 ευρώ, 6,87% η Eurobank στα 0,56 ευρώ, 6,02% η Alpha στα 1,76 ευρώ, 5,13% η Attica στα 0,041 ευρώ, 4,42% η Εθνική στα 0,236 ευρώ.

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημείωσαν επίσης οι Κατασκευές (+3,64%) και οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (+3,23%) ενώ οριακή πτώση σημείωσε μόνο ο δείκτης των Πρώτων Υλών (-0,70%).

δανειστέςσυμφωνίαΤσακαλώτοςΥΠΟΙΚΧ.Α.χρέος