Τον “κώδωνα του κινδύνου” κρούει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, όσον αφορά την αξιολόγηση.
Ο κ. Λιαργκόβας αρχικά, δήλωσε σε συνέντευξη του σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό των Αθηνών ότι: “Χάνεται ο στόχος της ανάπτυξης και θα έρθουν κι άλλα μέτρα”, ενώ προβλέπει ότι η ύφεση θα παραταθεί στη χώρα μας, διότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα είναι υφεσιακό, διευκρινίζοντας πως δεν βλέπει έξοδο στις αγορές το 2018 αλλά να προβάλλει στο βάθος και 4ο μνημόνιο ή χρεοκοπία.
«Το πρώτο τρίμηνο δεν θα πάει καλά. Θα είναι ύφεση ή στο μηδέν. Κάπου εκεί θα βρίσκεται. Δεν θα έχουμε ανάπτυξη. Αυτό με τη σειρά του, επειδή είναι το πρώτο τρίμηνο, θα επηρεάσει και την όλη εξέλιξη του έτους», ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, επισημαίνοντας πως «Το 2,7% αρχίζει να είναι δύσκολος στόχος, γιατί η κατανάλωση δεν θα αυξηθεί τόσο πολύ, οι επενδύσεις δεν θα αυξηθούν τόσο πολύ όσο έχουμε εκτιμήσει. Επομένως, θα πάμε σε κάτι λιγότερο, μέχρι 1%».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, καθώς «δεν θα δούμε κι άλλες προσδοκίες να υλοποιούνται με αποτέλεσμα ενδεχομένως, αν πάει έτσι το πράγμα, να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί αυτή η διαφορά από ό,τι έχει εκτιμηθεί».
«Θα συμφωνούσα με τον κ. Χουλιαράκη ότι καλύτερα μία κακή συμφωνία -που δεν θα έπρεπε να φτάσουμε εδώ- από ό,τι κάτι πολύ πιο κακό με την παράταση της αβεβαιότητας και τη μη συμφωνία, έτσι ώστε να φτάσουμε ίσως σε ένα σημείο που ενδεχομένως δεν θα μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας: «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Δεν φαίνεται με βάση τα σημερινά δεδομένα να βγαίνουμε στις αγορές το ‘18, άρα ή θα παραταθεί το τρέχον μνημόνιο ή θα είναι ένα τέταρτο μνημόνιο ή χρεοκοπούμε».
Τις διαπιστώσεις για την αρνητική πορεία της ελληνικής οικονομίας που περιγράφει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, έρχεται να συμπληρώσει έκθεση της ΤτΕ στην οποία καταγράφεται 750 εκατ. ευρώ μείωση καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα τον Φεβρουάριο. Πιο συγκεκριμένα, στο τέλος Φεβρουαρίου οι καταθέσεις, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, διαμορφώθηκαν στα 119,07 δις. ευρώ έναντι 119,75 δις. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου και 121,4 δις. στο τέλος Δεκεμβρίου 2016. Από τις αρχές του έτους η μείωση των καταθέσεων ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ.
Σήμερα και αύριο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής διοργανώνει στην Αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου συνέδριο με θέμα «Κρίση – Μεταρρυθμίσεις – Ανάπτυξη». Κατά την έναρξη των εργασιών, απόψε στις 18:00, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ κεντρικός εισηγητής είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.