Οι Έλληνες της κρίσης ξοδεύουν 6,5 δισ. τον χρόνο για έτοιμο φαγητό

Παρά την κρίση ερευνά αποδεικνύει ότι οι Έλληνες “τιμούν” το έτοιμο φαγητό και ξοδεύουν αρκετά χρήματα προκειμένου να το απολαύσουν.

Μάλιστα παρά την ύφεση που έχει υποστεί κατά 40% τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της εστίασης, οι Έλληνες δαπανούν περίπου 6,5 δισ. ευρώ για έτοιμο φαγητό ετησίως.

Η εστίαση παραμένει μια σημαντική αγορά, με το μέσο νοικοκυριό να ξοδεύει περίπου 1.500 ευρώ τον χρόνο, ενώ ένα μεγάλο μέρος της αγοράς αυτής αποτελεί το έτοιμο φαγητό και το φαγητό-για-τον-δρόμο food-to-go, όπως αποτυπώνεται σε έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ.

Παρά το γεγονός ότι τα κύρια γεύματα που μαγειρεύονται στο σπίτι αποτελούν κυρίαρχη τάση –με αυξανόμενη σημασία μάλιστα όπως καταγράφεται τα τελευταία χρόνια– σε σχέση με τα συμπληρωματικά γεύματα εμφανίζονται νέες τάσεις. Φαίνεται πως σε ακολουθία και των διεθνών εξελίξεων η αγορά έτοιμου γεύματος από τα σουπερμάρκετ φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος και ανταγωνίζεται τις υπόλοιπες επιλογές έτοιμου φαγητού των καταστημάτων μαζικής εστίασης.

Όπως καταγράφεται στην έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ η πλειοψηφία των καταναλωτών αγοράζει σε πολύ υψηλά ποσοστά τις έξι αυτές συγκεκριμένες κατηγορίες φαγητού και συγκεκριμένα:

  • Έτοιμο καφέ αγοράζει το 87% των καταναλωτών,
  • γλυκά και σνακ το 85%,
  • τυρόπιτα-κρουασάν το 85%, έτοιμο κρύο γεύμα, π.χ. σαλάτα, σάντουιτς το 70%,
  • έτοιμο μαγειρευτό φαγητό το 63% και
  • έτοιμο κατεψυγμένο γεύμα το 51%.

Τα κύρια σημεία πώλησης είναι τα σούπερ-μάρκετ, φούρνοι, εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα delivery. Το κάθε διαφορετικό κανάλι τοποθετείται δυναμικά σε εξειδικευμένες κατηγορίες.

Σε αρκετές από αυτές τις κατηγορίες έχει ήδη σημαντική παρουσία και διείσδυση το κανάλι του σουπερμάρκετ, όπως για παράδειγμα στη κατηγορία του γλυκού-σνακ ή στην κατηγορία του έτοιμου μαγειρευτού φαγητού, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης σε άλλες κατηγορίες, όπως π.χ. αυτή του καφέ.

Άλλωστε χαρακτηριστικό παράδειγμα στρατηγικής διείσδυσης στη αγορά του food-to-go είναι η ανάπτυξη του bake-off εντός των σουπερμάρκετ, ύστερα βέβαια και από την αλλαγή της νομοθεσίας και την απλοποίηση της σχετικής αδειοδότησης. Μία επένδυση η οποία στοχεύει πέρα από την σημαντική αγορά του ψωμιού και στην αγορά των έτοιμων αρτοσκευασμάτων.

Η μεγαλύτερη διείσδυση καταγράφεται στα έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα με το 41% των καταναλωτών να δηλώνει ότι τα αγοράζει από το Σούπερ Μάρκετ. Το 37% δηλώνει ότι αγοράζει Γλυκά/Σνακ για κάποιο συμπληρωματικό γεύμα, το 23% έτοιμο κρύο γεύμα όπως σαλάτα ή σάντουιτς, το 18% έτοιμο μαγειρευτό φαγητό, το 12% τυρόπιτα ή κρουασάν και τέλος το 9% καφέ.

 

έτοιμο φαγητό