Βαυαρός ΥΠΟΙΚ: Χρειάζεται Plan B για την Ελλάδα - Δεν θα κατορθώσει να μείνει στην Ευρωζώνη

Έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «βλέπει» ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας και μέλος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU), Mάρκους Ζέντερ, ο οποίος κάλεσε τις Βρυξέλλες να ετοιμάσουν ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη χώρα. Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τόνισε με νόημα ότι «μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα είναι απίθανο να επιβιώσει εντός της Ευρωζώνης» και κάλεσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να καταρτίσουν ένα «Plan Β», προκειμένου η Ευρωζώνη να είναι έτοιμη.

Σε ό,τι αφορά την β’ αξιολόγηση εξέφρασε τον προβληματισμό του για την τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων και επισήμανε ότι «θα δούμε αν η Ελλάδα τηρεί τις προϋποθέσεις, καθώς είμαι πολύ σκεπτικός». Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα, θεωρώντας απαραίτητη την εμπλοκή του και τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά οικονομικά θέματα θα παίξουν μεγάλο ρόλο στον προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία, διότι «η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) έχει δώσει μια υπόσχεση παλαιότερα: να γίνει το ευρώ τόσο σταθερό όσο το μάρκο. Αυτό την διαφοροποιεί και από τους Σοσιαλδημοκράτες».

Καταλήγοντας, ο κ. Ζέντερ άσκησε επίσης σκληρή κριτική κατά του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) λόγω της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων επισημαίνοντας ότι «η EKT δημιουργήθηκε ως ευρωπαϊκή ομοσπονδιακή τράπεζα και όχι ως υποκατάστημα της Goldman Sachs».

CSU)Mάρκους ΖέντερΒαυαρίαΕΛΛΑΔΑΕυρωζώνηΥΠΟΙΚ