Άκαρπο το Eurogroup: Οι θεσμοί ζητούν εγγυήσεις για να επιστρέψουν - Χαμένη και η 7η Απριλίου

Ούτε για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα δεν συμφωνήθηκε στο Eurogroup, το οποίο ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το χάσμα μεταξύ Ελλάδας-δανειστών παραμένει, με αποτέλεσμα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων να βρίσκεται και πάλι στον “αέρα”.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εταίροι και θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα να διαβεβαιώσει ότι θα εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως είχε συμφωνηθεί ακριβώς πριν από έναν μήνα. Μάλιστα, οι δανειστές ξεκαθάρισαν πως θα επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα εάν η Κυβέρνηση υποχωρήσει στο θέμα των συντάξεων.

Συζητήσεις λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup

 

Η Ελλάδα βρίσκεται για ακόμα μια φορά σε καθεστώς αναμονής, καθώς είναι δεδομένο ότι μένουν ακόμα πολλά “ψωμιά” για το κλείσιμο της πολυπόθητης συμφωνίας και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τα αισιόδοξα μηνύματα και οι προσδοκίες της Κυβέρνησης για την επίτευξη του τελικού στόχου μετατρέπονται σε λόγια του αέρα και πέφτουν στο κενό, την ώρα μάλιστα που σε κάθε κύκλο διαπραγμάτευσης οι δανειστές αποχωρούν από τη χώρα, αφήνοντας πίσω τους μεγάλες “σπαζοκεφαλιές” που πρέπει να λύσει το οικονομικό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα.

Προς το παρόν, “θετική εξέλιξη” στο λεξιλόγιο της Κυβέρνησης μεταφράζεται απλώς η διαπίστωση από το Eurogroup ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, με σκοπό να ξεκινήσει ακόμα ένας γύρος διαβουλεύσεων με τους θεσμούς.

Οι ελπίδες για τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα γίνει στις 7 Απριλίου φαίνεται ότι χάνονται,  καθώς επιβεβαιώνονται τόσο Ευρωπαίος αξιωματούχος την προηγούμενη εβδομάδα όσο και ο Ντάισελμπλουμ χθες, οι οποίοι δήλωσαν πως δεν θα υπάρξει συμφωνία ούτε μέσα στον Απρίλιο, ενώ σημειώνεται πως τον Ιούλιο λήγει το ομόλογο ύψους 7,4 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο δείχνει να κρατά την πιο σκληρή στάση και να μην υποχωρεί σχετικά με τα Εργασιακά και την απελευθέρωση των απολύσεων, την ώρα που το ασφαλιστικό και το νομοσχέδιο για το αφορολόγητο μάλλον δεν πείθουν τους θεσμούς στο σύνολό τους, που ζητούν επιπλέον μεταρρυθμίσεις μαζί με τα ενεργειακά.

Ούτε στα αντίμετρα που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, υπάρχει συμφωνία τους δανειστές εξαιτίας της διαφοράς που παραμένει για το ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο θα μπορεί να διατεθεί στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Εν τω μεταξύ, η εφαρμογή της υπόσχεσης που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% φαίνεται να είναι “όνειρο απατηλό”, ενώ οι Έλληνες φορολογούμενοι καλούνται να υπολογίσουν στα έξοδά τους ακόμα περισσότερες εισφορές, για μια ακόμα χρονιά μεγάλης κρίσης. Μάλιστα οι δανειστές δεν δείχνουν να έχουν καμιά διάθεση για μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και ενέργεια, όπως και του χαμηλού φορολογικού συντελεστή. Όπως υποστηρίζουν, αυτό θα εμποδίσει ιδιαίτερα την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Εκείνο που φαίνεται ότι φέρνει πιο κοντά τις δύο πλευρές, είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, λύσεις στις οποίες υπάρχει κοινό έδαφος.

Αντίστοιχα συμβαίνει και με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ζήτημα που κάποτε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαπραγματευόταν, ωστόσο οι υποχωρήσεις της Αθήνας έχουν ικανοποιήσει τους θεσμούς.

Ένα ακόμα σημείο συμφωνίας είναι τα “κόκκινα δάνεια”, καθώς και τα κοινωνικά αντίμετρα κατά της παιδικής φτώχειας και υπέρ της ενίσχυσης των φτωχών νοικοκυριών. Οι δανειστές φαίνεται ότι κρατούν θετική στάση, στην οποία η Κυβέρνηση έχει στηρίξει και τις ελπίδες της με σκοπό να καταλήξει επιτέλους σε συμφωνία, χωρίς επιπλέον απώλειες για τους Έλληνες αλλά και το κύρος της.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης, συναντώνται με με Γερούν Ντάισελμπλουμ (πρόεδρος Eurogroup), Πόουλ Τομσεν (ΔΝΤ), Πιερ Μοσκοβισί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), Κλάους Ρέγκλινγκ και Νικολά Τζαμαρόλι.

Την παραπάνω πληροφορία έδωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα πως κατά τις συνομιλίες να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Επίσης πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Επιπλέον ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι σύντομη. (σ.σ. το Eurogroup είχε προγραμματιστεί για τις 16:00 – ώρα Ελλάδος)

Σόιμπλε: Μην περιμένετε πολλά

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η σημερινή συνεδρίαση δεν θα απασχοληθεί για πολύ με το θέμα της Ελλάδας.

«Το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση. Η τρόικα, σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος. Υπάρχουν σαφείς όροι για το πότε τηρούνται. Στην συνέχεια πιθανώς να υπάρξει συμφωνία. Μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία. Θα μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτό το θέμα (της αξιολόγησης) πολύ νωρίτερα, αλλά θα προχωρήσουμε τελικά προς την επίλυσή. Πάντως το ελληνικό θέμα δεν θα μας απασχολήσει πολύ σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Συνεχίζοντας ο Γερμανός πολιτικός αναφέρθηκε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τάχθηκε υπέρ του, λέγοντας πως κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και υπενθύμισε πως είναι εκλεγμένος στην προεδρία του Eurogroup μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στον απόηχο της συντριπτικής ήττας του κόμματος Ντάισελμπλουμ στις εκλογές της Ολλανδίας, η οποία στέρησε από τον Ντάισελμπλουμ τη θέση του στο Υπουργείο Οικονομικών της χώρας του.

Σαπέν: Το δράμα της Ελλάδας πέρασε – Ωστόσο δεν υπάρχει χρόνος

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, τόνισε πως η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την κρίση του 2015, επισημαίνοντας πως αυτό το «δράμα είναι πίσω μας». Ωστόσο ξεκαθάρισε πως όσοι εκτιμούν πως υπάρχει αρκετός χρόνος για τη διαπραγμάτευση, κάνουν λάθος.

«Δεν είμαστε εδώ μόνο για να πούμε σε άλλους να δουλέψουν, αλλά για να αναλάβουμε και τις ευθύνες μας», είπε σε άλλο σημείο ο Σαπέν και σημείωσε πως το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι η σταθερότητα, προσθέτοντας ότι είναι στο συμφέρον τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης να ανοίξει ο δρόμος προς τα εμπρός.

Ντάισελμπλουμ: Θα ασχοληθούμε με την πιθανότητα επιστροφής των θεσμών

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως κατά τη συνεδρίαση θα τεθεί το ζήτημα της πιθανότητας να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Όπως είπε πριν το Eurogroup υπήρξαν συναντήσεις με την ελληνική πλευρά και τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να εξεταστεί αυτή η πιθανότητα. «Θα ενημερώσω το Eurogroup για τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων», τόνισε.

EurogroupαξιολόγησηδανειστέςΔιαπραγμάτευσησυμφωνίαΣυντάξεις