Παρά το γεγονός ότι αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του εργατικού δυναμικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στον εργασιακό χώρο παραμένει, με τις γυναίκες να καταλαμβάνουν μόλις μία στις τρεις ανώτατες διευθυντικές θέσεις. Άλλωστε η ανδρική κυριαρχία αποτυπώνεται με το πλέον εμφανή τρόπο και στις μισθολογικές απολαβές, αφού οι άνδρες αμείβονται πολύ περισσότερο από τις γυναίκες.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, η Eurostat δημοσίευσε έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες στην ΕΕ, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, καταλαμβάνουν μόλις μία στις τρεις (το 35%) ανώτατες διευθυντικές θέσεις.
Σχεδόν 7,3 εκατ. άνθρωποι διατηρούν διευθυντικές θέσεις στην ΕΕ (σε επιχειρήσεις με 10 άτομα και άνω). Εξ αυτών 4,7 εκατ. (το 65%) είναι άνδρες και 2,6 εκατ. (το 35%) είναι γυναίκες.
Οι μισθοί των γυναικών-μάνατζερ
Όσον αφορά τους μισθούς, οι μέσες αμοιβές για τις γυναίκες manager στην ΕΕ είναι κατά 23,4% κατώτερες από αυτές των ανδρών. Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, το υψηλότερο ποσοστό των γυναικών μάνατζερ καταγράφεται:
Στη Λετονία (53%) και ακολουθούν οι Βουλγαρία και η Πολωνία (44%), η Ιρλανδία (43%), η Εσθονία (42%), οι Λιθουανία, Ουγγαρία και Ρουμανία (41%) και τέλος οι Γαλλία και Σουηδία (40%).
Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά γυναικών manager στο σύνολο του εργατικού δυναμικού καταγράφονται στη Γερμανία, την Ιταλία και την Κύπρο (22%), στο Βέλγιο και την Αυστρία (23%) και στο Λουξεμβούργο (24%). Σημειώνεται ότι για την Ελλάδα και την Κροατία η Eurostat δεν έχει τα σχετικά στοιχεία.
Το χάσμα στις μισθολογικές απολαβές
Σε επίπεδο μισθών, οι μέσες αμοιβές για τις γυναίκες manager στην ΕΕ είναι κατά 23,4% κατώτερες από αυτές των ανδρών. Το υψηλότερο μισθολογικό χάσμα υπέρ των ανδρών καταγράφεται στην Ουγγαρία (33,7%), στην Ιταλία (33,5%) και στην Τσεχία (29,7%). Ακολουθούν η Σλοβακία (28,3%), η Πολωνία (27,7%), η Αυστρία (26,.9%), η Γερμανία (26,8%), η Πορτογαλία (25,9%), η Εσθονία (25,6%) και η Μεγάλη Βρετανία (25,1%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι χαμηλότερο στη Ρουμανία (5%), στη Σλοβενία (12,4%), στο Βέλγιο (13,6%) και στη Βουλγαρία (15%).