Την αισιοδοξία του πως οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα έχουν θετική έκβαση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μαλτέζο ομόλογό του, Γιόζεφ Μούσκατ, το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας παράλληλα πως η ελληνική πλευρά δουλεύει σκληρά για το Eurogroup της 25ης Μαρτίου στη Ρώμη.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας: «…είναι απολύτως εφικτό να έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο, ενώ συμπλήρωσε πως απομένουν μόνο οι τεχνικές λεπτομέρειες για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, που ξεπερνούν τις ευθύνες της Ελλάδας και αφορούν στα βήματα που καλούνται να κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να δώσει στο ελληνικό ζήτημα μια πανευευρωπαϊκή χροιά, τονίζοντας πως όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές: «Εργαζόμαστε σκληρά, ώστε στις 25 του Μάρτη να συσκεφθούμε στη Ρώμη οι 28 με μια έγνοια λιγότερη στο τραπέζι των συζητήσεων».
Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε πως είναι το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει, εγκλωβισμένη στα μαθηματικά της λιτότητας, στους δείκτες και τους αριθμούς, και σε μία πολιτική εξαιρέσεων από το κοινωνικό κεκτημένο.
Ο κ.Τσίπρας δεν παρέλειψε να κάνει εμμέσως και αναφορά στο «μέτωπο του νότου», υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Προκλήσεις όπως η ανεργία, η συρρίκνωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Ενώ έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την άνοδο της ξενοφοβίας και του εθνικισμού που απειλούν τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης και ανασφάλειας.