Νέα προειδοποίηση ότι αν η αξιολόγηση καθυστερήσει, η ελληνική οικονομία θα κινδυνεύσει να χάσει το τρένο εξόδου από την κρίση απευθύνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με δήλωσή του στην «Κ». «Παρά τα προβλήματα και τις οπισθοδρομήσεις», σημειώνει ο κεντρικός τραπεζίτης, «σήμερα έχει καλυφθεί πάνω από το 90% της δημοσιονομικής προσαρμογής και όχι μόνο αυτής. Επομένως, δεν δικαιολογείται καθυστέρηση, η οποία, αν συμβεί, θα στερήσει από την ελληνική οικονομία την έξοδο από την κρίση».
Ο κ. Στουρνάρας έστειλε ανάλογα μηνύματα χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, όπου παρουσίασε την έκθεσή του. Στην έκθεση εκφράζεται ικανοποίηση για το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο του 0,5% του ΑΕΠ, φτάνοντας περίπου στο 2% του ΑΕΠ και εκτιμάται ότι η ανάπτυξη το 2017 θα φτάσει στο 2,5%. Ωστόσο, επισημαίνονται ανησυχητικά σημάδια τους πρώτους μήνες του 2017, σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και την πορεία των καταθέσεων. Η επιδείνωση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αβεβαιότητα που επικράτησε, λόγω της διαφαινόμενης καθυστέρησης στην αξιολόγηση. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το πρώτο κριτήριο που θέτει και η ΕΚΤ προκειμένου να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.
Απαριθμώντας τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της ανάκαμψης της χώρας, αναφέρθηκε:
-Στην άμεση θετική κατάληξη της β’ αξιολόγησης
-Στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων
-Στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία σε μια σειρά προκλήσεων, αναφέροντας:
-Το ασταθές διεθνές περιβάλλον
-Τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος
-Την αναβλητικότητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
«Πρέπει να αντιμετωπιστεί η υπεροφορολόγηση»
Αναφερόμενος στην δημοσιονομική πολιτική, ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι πρέπει σταδιακά να αρθεί η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, λόγω της οποίας επιτεύχθηκε υπερκάλυψη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 και κατέληξε λέγοντας ότι «το ακολουθούμενο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής λειτουργεί πλέον ανασταλτικά για την ανάπτυξη, συμβάλλει στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιωτικού τομέα προς το δημόσιο και ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία».