Την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατάφερε να φέρει εις πέρας την αποστολή του η οποία αφορούσε την επιβολή πρόσθετων μέτρων στο ελληνικό πρόγραμμα με μείωση του αφορολογήτου και περικοπές των συντάξεων, τώρα επανέρχεται επιδιώκοντας την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Και όλα αυτά εξελίσσονται μετά τη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όπου συναίνεσαν να επανεξεταστεί το ελληνικό χρέος μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρυ Ράις ξεκαθάρισε ότι για το Ταμείο είναι το ίδιο σημαντικά και το πακέτο μεταρρυθμίσεων που ανέλαβε να φέρει σε πέρας η Ελλάδα, αλλά και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Ορισμένοι στην Ευρώπη έδειξαν να ανακουφίζονται όταν ο κ. Ράις δήλωνε ότι η λύση για το χρέος δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί άμεσα και ότι αρκεί να υπάρξει σαφής δέσμευση ότι θα υπάρξει λύση.
Το πρώτο στίγμα Τραμπ για την Ελλάδα: «Δείχνει» Ευρωπαίους και… σκληρό ΔΝΤ
Χθες το βράδυ, ακολουθώντας την τακτική των τελευταίων μηνών, το ΔΝΤ τοποθετήθηκε άλλη μια φορά με μια ανάρτηση στο blog του Οργανισμού για την Ελλάδα χωρίς να αναφέρεται σε αυτήν. Σε ένα κομμάτι με θέμα τη διαχείριση του κρατικού χρέους, ο Sean Hagan, Γενικός Σύμβουλος και Διευθυντής του Νομικού Τμήματος, Maurice Obstfeld, Οικονομικός Σύμβουλος και διευθυντής του Τμήματος Έρευνας και Poul M. Thomsen, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ τόνιζαν ότι για να παρέχει το ΔΝΤ χρηματοδότηση σε κάποιο κράτος μέλος του θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής παράμετροι:
-Αν έχει πολύ υψηλό χρέος που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τότε θα πρέπει να γίνει εκ των προτέρων μια αναδιάρθρωση. Σε χώρες που δανείζονταν από την αγορά κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει κούρεμα της οφειλής από τους μεγαλύτερους πιστωτές του.
-Σε χώρες, όμως, όπως η Ελλάδα που συμμετέχει σε μια Νομισματική Ένωση καλύτερη μέθοδο είναι επιμέρους παρεμβάσεις που μειώνουν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
-Μαζί, με την αναδιάρθρωση θα πρέπει να υπάρχουν ρεαλιστικές προβλέψεις τόσο για τις προοπτικές ανάπτυξης της συγκεκριμένης οικονομίας, αλλά και μια χρονοσειρά ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων.
Τα όσα επισημαίνονται στο χθεσινό blog διαφέρει σε σχέση με αυτά του Δεκεμβρίου καθώς απευθύνεται κυριώς στους Ευρωπαίους. Αξ΄ζιει να σημειωθεί ότι πριν από 2,5 μήνες, ο κ. Τόμσεν επέμενε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει και το αφορολόγητο, αλλά και τις συντάξεις. Την ώρα που οι αλλαγές αυτές δρομολογούνται μετά το τελευταίο Eurogroup, πλέον το Ταμείο στρέφεται στο άλλο μεγάλο θέμα που οι Ευρωπαίοι φροντίζουν να το ξεχνούν: την αναδιάρθρωση του χρέους. Η ανάρτηση γίνεται (σ.σ. όπως και τον Δεκέμβριο) λίγο πριν ξεκινήσει η αξιολόγηση του προγράμματος και τα αιτήματα του ΔΝΤ θα ξετυλιχθούν κατά το διάστημα των διαβουλεύσεων της Αθήνας.