Αμερικανική τορπίλη: Ο ΥΠΟΙΚ του Τραμπ υπέρ της σκληρής γραμμής του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Υπέρ της σκληρής στάσης από πλευράς ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα τάχθηκε ο  νέος Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μανούτσιν.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal ο Μανούτσιν χαρακτήρισε πρόβλημα της Ευρώπης την κρίση στην ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ωστόσο ότι «συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους ομολόγους μας και το ΔΝΤ για την επίλυσή του».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να προσφέρει κάλυψη στο Ταμείο ώστε να παραμείνει σταθερό στη σκληρή του θέση έναντι των έντονων γερμανικών πιέσεων για τη συμμετοχή του ταμείου στο πρόγραμμα.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι σε αυτό το εγχείρημα θα μπορούσε το Ταμείο να έχει υποστήριξη από το πιο ισχυρό μέλος του.

Την ίδια ώρα Αλέξης Τσίπρας και Κριστίν Λαγκάρντ συνομίλησαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης και συμφώνησαν πως “ΔΝΤ και Ελλάδα έκαναν βήματα” που σχετίζονται με το “μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο με την αλλαγή μείγματος”, ώστε να κλείσει η συμφωνία. Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν τέλος, πως από δω και στο εξής “το θέμα είναι να δοθεί λύση και για το χρέος”.

Παράλληλα, οι Τόμσεν, Ομπστφελντ και Χάγκαν υπέγραψαν άρθρο στο blog του ΔΝΤ, στο οποίο εξηγούν γενικώς την μεθοδολογία, μέσω της οποίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει κατά πόσο ένα χρέος είναι βιώσιμο.

Όπως σημειώνουν, το πρόβλημα μιας χώρας που θα βρεθεί με ένα μη βιώσιμο χρέος δεν μπορεί να λυθεί με υπεραισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ ή των πρωτογενών πλεονασμάτων ούτε με υπερβολική λιτότητα: «Οποιαδήποτε εκτίμηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, θα πρέπει να στηρίζεται σε ρεαλιστικές και όχι ηρωικές προβλέψεις».

Συνεχίζοντας επισημαίνουν εκ νέου πως το Ταμείο δεν μπορεί να συνδράμει οικονομικά σε μια χώρα με μη βιώσιμο χρέος εκτός και αν «το πρόγραμμα της συγκεκριμένης χώρας περιλαμβάνει μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους».

Σε σχόλιό τους ειδικά για την Ελλάδα, σημειώνουν ότι οι δανειστές έχουν επιλέξει ένα πακέτο μέτρων το οποίο θα εξασφαλίσει τη διευθέτηση του χρέους μέσα από τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων.

Οι οικονομολόγοι του Ταμείου σημειώνουν ότι είναι σημαντικό στις προβλέψεις για τις αποπληρωμές να καθορίζονται με ρεαλισμό τα επίπεδα των πρωτογενών πλεονασμάτων, προκειμένου να βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους με την πάροδο του χρόνου και να μην διαταράσσεται η οικονομία, τα φορολογικά έσοδα και οι δημοσιονομικοί στόχοι.

 

ΔΝΤΕΛΛΑΔΑΗΠΑμέτραΣτίβεν ΜανούτσινΤραμπχρέος