Εκεχειρία στο Eurogroup: Συμφωνήσαμε για μέτρα μετά το '19 - Έρχονται οι θεσμοί

Οι θεσμοί ετοιμάζουν βαλίτσες για την Αθήνα, καθώς στο Eurogroup Ελλάδα και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία. Τελικά η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει σε νομοθέτηση νέων μέτρων για το 2019 κι έτσι ο δρόμος είναι ανοιχτός για τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της “Καθημερινής” στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη, επικαλούμενη δύο αξιωματούχους, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης έκαναν δεκτή την προνομοθέτηση μέτρων και έτσι το επόμενο διάστημα αναμένεται η επιστροφή των θεσμών.

 

Η “εκεχειρία” συμφωνήθηκε στο μίνι Eurogroup που διεξήχθη πριν από την κανονική συνεδρίαση. Παρόντες ήταν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), ο Τόμας Βίζερ (επικεφαλής EuroWorking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), η Ντέλια Βελκουλέσκου και ο Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ).

Όλες οι πλευρές συναντήθηκαν προκειμένου να προκύψει συμφωνία για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος που θα εκδοθεί στο Eurogroup.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα των συνομιλιών που ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Ο ίδιος μαζί με τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, επισήμαναν ότι υπάρχουν εκκρεμότητες, ωστόσο υποστήριξαν ότι υπάρχει ανάγκη για έξοδο από τη λιτότητα, χαιρετώντας παράλληλα τη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς και τη σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη.

Κυβέρνηση: Τέρμα τα μέτρα λιτότητας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο εξής δεν πρόκειται να ληφθεί κανένα μέτρο λιτότητας, τονίζοντας ότι για κάθε ευρώ που προορίζεται για τους φόρους, θα υπάρχει ένα ευρώ φοροαπαλλαγής από το 2019.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε να νομοθετηθούν μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν από την 1/1/2019, υπό τον όρο ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Όπως εξηγούν, στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Ένα από τα θετικά στοιχεία των εξελίξεων με την πολιτική συμφωνία (η οποία θα πρέπει να προσδιοριστεί και σε τεχνικό επίπεδο), είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πριν από το τέλος του προγράμματος, που σημαίνει ότι δεν τίθεται ζήτημα χρονικής ασφυξίας.

Οι πηγές επισημαίνουν επίσης ότι αντίστοιχα σημαντική είναι και η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξαίρεση από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, μιας χρηματοδότησης 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με σκοπό τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 νέων θέσεων εργασίας για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Η δέσμευση αυτή αναμένεται να συζητηθεί σε μια επόμενη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται ήδη σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με την Παγκόσμια Τράπεζα και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

EurogroupΕΛΛΑΔΑθεσμοίμέτρασυμφωνίαΤσακαλώτος