Σε συγκρίσεις 1,3 εκατ. ΑΦΜ προχωρά το ΥΠΟΙΚ- Έρχεται "λυπητερή" για κρυφές καταθέσεις

Μετά την ενοποίηση των διάφορων λιστών δικαιούχων ΑΦΜ οι οποίοι εντοπίζονται να έχουν προχωρήσει σε μεγάλα εμβάσματα σε εξωτερικό και εσωτερικό, 1,3 εκατ. δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν “ραβασάκι” από το ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να ελεγχθούν εάν καλύπτονται από όσα δήλωναν στην εφορία από το 2002.

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας κατά της διαφθοράς Κωνσταντίνος Χρήστου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”, χαρακτηρίζοντας ως  «υποχρέωση» της κυβέρνησης την αναμέτρηση με τη διαφθορά.

Ο κ. Χρήστου επανέλαβε την ύπαρξη στρατηγικού σχεδίου κατά της διαφθοράς που περιλαμβάνει 144 δράσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα 1,3 εκατ. ΑΦΜ περιλαμβάνονται σε κάποιες λίστες, με τα στοιχεία να αφορούν εμβάσματα, είτε άνω των 300.000 ευρώ στο εσωτερικό, είτε άνω των 100.000 ευρώ προς την αλλοδαπή. Ο ελεγκτής με το ΑΦΜ διαπιστώνει ενδεχόμενες διαφορές μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και των καταθέσεων, μετά την απομόνωση των πρωτογενών καταθέσεων και καλεί τον ελεγχόμενο, για να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Ήδη το «ραβασάκι» έχει σταλεί σε 1.000 ελεγχόμενους από τη λίστα Μπόργιανς και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει η πρώτη εικόνα από τις εκκαθαρίσεις.

Μέσα στον Φεβρουάριο, τόνισε ο κ. Χρήστου, θα γίνει μαζική αποστολή προσκλήσεων για όσους έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία ελέγχου των στοιχείων τους, οι οποίοι κατ΄εξαίρεση έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε τροποποιητικές δηλώσεις.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει αντίστοιχη αποστολή για όσους δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο έλεγχος, αλλά η πρόσκληση που θα λάβουν θα περιλαμβάνει τις χρήσεις στις οποίες έχουν εντοπιστεί διαφορές.

Τα έσοδα που θα συλλεχθούν «είναι λίγο νωρίς» να υπολογιστούν, τόνισε ο γενικός γραμματέας κατά της διαφθοράς, αλλά ταυτόχρονα δήλωσε «πολύ αισιόδοξος» από τα αποτελέσματα στο πρώτο μικρό δείγμα. «Στο επόμενο στάδιο θα πάρει μία πολύ σημαντική δυναμική», τόνισε ο κ. Χρήστου.

 

 

ΑΦΜεξωτερικόκαταθέσειςλίσταΥΠΟΙΚΧρήστου