Πιερ Μοσκοβισί: Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία

Έκκληση για υπευθυνότητα απηύθυνε στους δανειστές ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι οι αριθμοί της Κομισιόν δεν είναι «προϊόντα φαντασίας». Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Les Echos και ερωτηθείς σχετικά με το αν οι Ευρωπαίοι πιστωτές συμφωνούν με τις πολύ σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ με βάση μια πιο απαισιόδοξη οικονομική ανάλυση ο κ. Μοσκοβισί απάντησε με σαφήνεια ότι «οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι πολύ υψηλότερες από τις προβλέψεις μας, περισσότερο αισιόδοξες από ό,τι προέβλεπε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι αριθμοί μας δεν είναι ούτε εσφαλμένοι, ούτε προϊόντα φαντασίας. Ελπίζω ότι αυτή η έκκληση για υπευθυνότητα και οξυδέρκεια θα εισακουσθεί εντός της εβδομάδας, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα θετικό Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα καταλήξουμε σε μία τέτοια συμφωνία, διότι είναι κρίσιμο σε μια στιγμή που οι στρατηγικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολλές» και υπογράμμισε ότι «επί της αρχής είναι απαραίτητο όλοι οι συμμετέχοντες θεσμοί να προχωρήσουν από κοινού. Εάν δεν συμφωνούμε μεταξύ μας, δεν θα υπάρξει συμφωνία».

Καταλήγοντας ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι τα νούμερα που τίθενται στο τραπέζι «πρέπει να κάνουν όλους να σκεφτούν», ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος παραδέχθηκε ότι «έχει υποφέρει πολύ, έχει εφαρμόσει πληθώρα μεταρρυθμίσεων, αν και της μένει ακόμη δρόμος να κάνει. Αυτό που ζητάμε από την Ελλάδα πρέπει να είναι αναλογικό και αποδεκτό από τον ελληνικό λαό, άρα να γίνει αντιληπτό ως νόμιμο».

αξιολόγησηΔΝΤΕΛΛΑΔΑΠιερ Μοσκοβισίσυμφωνία