Λιγοστεύει ο χρόνος για την κυβέρνηση με απώτερο σκοπό την συμφωνία με τους δανειστές στα μέτρα που έχουν προταθεί στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο από την Παρασκευή, όταν διεξήχθη η συνεδρίαση του μίνι Eurogroup με πρωτοβουλία του προέδρου του Γερούν Ντάισελμπλουμ και την συμμετοχή των δανειστών στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το πακέτο που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή την στιγμή μεταξύ Αθήνας και δανειστών, σύμφωνα με το Euro2day, αφορά την προκαταβολική νομοθέτηση μείωσης του αφορολογήτου και των συντάξεων, καθώς επίσης και των αλλαγών στα εργασιακά ζητήματα. Μάλιστα τα δημοσιονομικά μέτρα σχεδιάζεται να τεθούν σε εφαρμογή από το 2019 χωρίς τη ρήτρα ακύρωσης.
Η πρόληψη των μέτρων, υπό μία έννοια, μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται κοντά στην πρόταση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την οποία είχε διατυπώσει στο τέλος του περασμένου έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπέρβαση έναντι των στόχων πλεονάσματος θα κατευθύνεται σε μειώσεις φόρων και δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διεργασιών, θα είναι συμφωνημένα με τους δανειστές.
Το εν λόγω σενάριο δείχνει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ στο δημοσιονομικό κομμάτι ωστόσο για να κλείσει η β’ αξιολόγηση θα πρέπει σύμφωνα με το ΔΝΤ να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters ξεκαθάρισε ότι «το Ταμείο δεν μπορεί να δεχθεί συμβιβασμούς όσον αφορά στις αρχές του και να κλείσει μια ειδική συμφωνία για τη χώρα», σημειώνοντας παράλληλα ότι «μια μείωση του βάρους του χρέους μπορεί να επιτευχθεί χωρίς “κούρεμα” στα δάνεια των διεθνών πιστωτών».
Καταληκτικό το Eurogroup της 20ης Φεβορυαρίου
Σε συνέντευξή του χθες στο δελτίο του ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διέψευσε την είδηση που διέρρευσε χθες ότι έχει τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση ένα τελεσίγραφο 48ωρών για αποδοχή της προτεινόμενης συμφωνίας από τους δανειστές και τόνισε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο, δεδομένου ότι πολλοί παίκτες θέλουν συμφωνία» και πρόσθεσε ότι «επιδιώκουμε πολιτική λύση στις 20 Φεβρουαρίου, με εξειδίκευση των λεπτομερειών στη συνέχεια».
Χθες από το Βερολίνο ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφαν Ζάιμπερτ δεν αναφέρθηκε καθόλου σε ένα ενδεχόμενο Grexit ενώ κληθείς να σχολιάσει αν η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αποτελεί επιλογή απάντησε ότι «η Γερμανία είναι προσηλωμένη στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος διάσωσης» ενώ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι «θέλουμε να διατηρήσουμε την ευρωζώνη ενωμένη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, και θα στηρίξουμε οτιδήποτε βοηθάει την Ελλάδα». Κατά τον ίδιο, οι συζητήσεις που έγιναν την Παρασκευή με την Ελλάδα «δίνουν την ελπίδα πως η συμφωνία είναι δυνατή».
Η συμφωνία, κατά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, όπως την επανέλαβε χθες ο κ. Τσακαλώτος, θα πρέπει να αφορά στο τρίπτυχο «μεταρρυθμίσεις, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ύψος πλεονασμάτων».
Μαξίμου: Η κυβέρνηση εργάζεται για μια δίκαιη συμφωνία
«Η πρωτοβουλία να έρθει στην Αθήνα ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, στον απόηχο των οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν – προβλέψεις που έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις υπερ-απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – αποτελεί κίνηση με θετικό πρόσημο, εκ μέρους της Κομισιόν». Στο σχόλιο αυτό προέβη κυβερνητική πηγή, κληθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει την επίσκεψη.
Παραπέμποντας σε συνεντεύξεις του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου το τελευταίο διάστημα, επαναλαμβάνει ότι όλες οι πλευρές παίρνουν πρωτοβουλίες την περίοδο αυτή και οι διαπραγματεύσεις εκτυλίσσονται σε έντονους ρυθμούς.
«Ό,τι ισχύει για την Ελλάδα, ισχύει και για την Ευρώπη», διαμηνύει η ίδια πηγή, και υπογραμμίζει τη σταθερή κυβερνητική θέση, ότι ουδείς μπορεί να αντέξει μια τεχνητή αναζωπύρωση. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση «εργάζεται διαρκώς για μια δίκαιη συμφωνία, κοινωνικά βιώσιμη και πολιτικά ανεκτή, το συντομότερο δυνατόν». Όπως ανέφερε αυτό που επιδιώκει η Αθήνα είναι μια συμφωνία-πακέτο ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα μαζί και όχι τμηματικά ή μεμονωμένα.