Η Κυβέρνηση υποχωρεί σε αφορολόγητο & ομαδικές απολύσεις - Επιστρέφουν οι Θεσμοί

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής το mini Eurogroup στις Βρυξέλλες, το οποίο κράτησε για περίπου τέσσερις ώρες. Όπως αναμενόταν δεν προέκυψε συμφωνία, ωστόσο διαπιστώθηκε ουσιαστική πρόοδος κι έτσι τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν και πάλι στην Αθήνα. Εκείνο που δεν έχει διευκρινιστεί είναι το πότε θα επιστρέψει το κουαρτέτο.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, «Σήμερα είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των θεσμών για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. Σήμερα σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και είμαστε κοντά στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Θα αποτιμήσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup».

Νωρίτερα την προηγήθηκαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις από τον Ντάισελμπλουμ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με στόχο μια συμφωνία τελευταία στιγμής σε υψηλότερο επίπεδο.

Πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, αναφέρουν ότι υπήρξε μια πρώτη προσέγγιση με τους δανειστές και τα τεχνικά κλιμάκια έρχονται στην Αθήνα το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής για να ξεκινήσουν οι συναντήσεις με το επιτελείο της ελληνικής Κυβέρνησης το πρωί της Δευτέρας.

Στη συνάντηση, την  Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν: Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο Διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Πηγές από την Κυβέρνηση αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά δέχεται τη μείωση του αφορολόγητου μέχρι τις 6.000 ευρώ και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Υπενθυμίζεται ότι το ισχύον αφορολόγητο όριο είναι στα 8.636 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 9.545 ευρώ αν πρόκειται για οικογένεια με παιδιά.

Reuters:Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη

Σύμφωνα με πηγές είναι θετικό το γεγονός ότι όλες οι πλευρές κάθισαν στο τραπέζι για να συζητήσουν. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης παρουσίασαν τις γνωστές θέσεις της Ελλάδας. Κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε τη σύσκεψη ως “εξαιρετικά ενδιαφέρουσα” και “μη κρίσιμη”.

Κρίσιμες όμως θα είναι οι επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, ωστόσο ανέφεραν πως στη περίπτωση που θεσμοί και ελληνική Κυβέρνηση καταλήξουν σε συμφωνία, τότε οι δανειστές θα επισκεφθούν και πάλι την Αθήνα για την τελική προετοιμασία για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Αυτό τεχνικά είναι δυνατό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όλες οι πλευρές εργάζονται σε πυρετώδεις ρυθμούς με σκοπό να εκπληρωθεί το παραπάνω σενάριο, έπειτα και από τις δηλώσεις που έκανε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι η Γερμανία επικεντρώνεται στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.

Το Reuters μετέδωσε νωρίτερα ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη δεδομένων των διαφορών που είχαν εκφράσει αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και για την ελάφρυνση του χρέους.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε νωρίτερα: «Υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες», προσθέτοντας ότι η έκβαση της συνάντησης με τους Έλληνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη: «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», σχολίασε.

Τι ζητούν οι δανειστές

Όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM) και ο Τζέρι Ράις (ΔΝΤ), αυτό που θέλουν οι δανειστές από την Ελλάδα είναι συμφωνία για προληπτικά μέτρα έως και 3,5 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ αναφέρει το Bloomberg), τα οποία θα νομοθετηθούν τώρα αλλά ενεργοποιηθούν το 2018 στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σύμφωνα με πηγές,  αν τελικά δεν προκύψει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το επόμενο Eurogroup, το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου στη συνεδρίαση της 20ης Μαρτίου, υπό τον όρο ότι θα διαπιστωθεί πρόοδος. Ωστόσο αν γίνει κάτι τέτοιο, είναι πιθανό η συμφωνία να βρει και νέα εμπόδια, αυτή τη φορά εξαιτίας του πιθανού αποτελέσματος των εκλογών της Ολλανδίας και ενδεχομένων αναταράξεων στις αγορές.

Λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης, το Reuters μετέδωσε πως οι δανειστές θα καταθέσουν πρόταση για μέτρα 1% του ΑΕΠ τώρα (1,8 δισ.) και άλλο 1% μετά το 2018 (επιπλέον 1,8 δισ.).

Αισιοδοξία Τσίπρα για κλείσιμο της συμφωνίας

Το βράδυ της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μπαίνοντας στο Μουσείο της Ακρόπολης, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν είναι αισιόδοξος ότι θα κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. «Πάντοτε, πάντοτε», ήταν η απάντησή του.

Επιπλέον επαφές Τσακαλώτου

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα έχει επαφές με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί και όπως αναφέρει το ΑΠΕ, αναμένεται να δει και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Εκτιμήσεις αξιωματούχου 

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης από τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup (EuroWorking Group), ότι η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και σχολίασε πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των δανειστών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η συμφωνία είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, για τη διασφάλιση του ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά από το 2018.

Χουλιαράκης: Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης πριν από τις εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες

Η Ελλάδα είναι ανάγκη να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος της το συντομότερο προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αρχίσει ξανά συζητήσεις με μια νέα ομάδα Ευρωπαίων ηγετών, καθώς επίκειται μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες, επισήμανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Χουλιαράκης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι στην Ολλανδία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο, στη Γαλλία οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Απρίλιο, ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται για τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και εξήγησε ότι αυτό είναι «ένας καλός λόγος για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν παρά να παίξουμε το επικίνδυνο παιγνίδι της αναμονής για το αποτέλεσμα των εκλογών» στις χώρες αυτές.

Eurogroupαπολύσειςαφορολόγητοθεσμοίσυμφωνία