Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης του Euro Working Group βάζοντας επιπλέον εμπόδια στην Αθήνα στην προσπάθεια που κάνει ώστε να επέλθει ένα συμβιβασμός εμ τους βασικούς δανειστές.
Ο ίδιος αξιωματούχος, κατά τη συνεδρίαση του EWG τόνισε ότι δεν διεξήχθη διεξοδική συζήτηση για την Ελλάδα και σημείωσε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης ενθαρρύνουν την Αθήνα και τους θεσμούς να συνεργαστούν, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι η συμφωνία είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, για τη διασφάλιση του ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά από το 2018.
Πηγές της ευρωζώνης σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση, ως βάση μιας τέτοιας συμφωνίας οι δανειστές θέτουν, όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις των Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM) και Τζέρυ Ράις (ΔΝΤ), την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης προληπτικών μέτρων λιτότητας έως και 3,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το αμερικανικό πρκτορείο Bloomberg που θα νομοθετηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν εφόσον χρειαστεί το 2018.
Επιπροσθέτως, οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών να προκαλέσει ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές και να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.