Πινγκ πονγκ ΔΝΤ - EE στην "πλάτη" της Ελλάδας - Βολές εκατέρωθεν αντί για λύση

Η ΕΕ δεν βοήθησε την Ελλάδα στην κρίσιμη ώρα. Η χώρα έφτασε ένα βήμα πριν το Grexit γιατί η Ευρώπη απέσυρε την υποστήριξή της. Αυτή είναι η απάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο σχόλιο του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στους Financial Times, ο οποίος σε άρθρο του υποστήριξε πως το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα επειδή δεν καταλαβαίνει τις εγγυήσεις που έχουν προσφέρει στη χώρα μας οι Ευρωπαίοι.

“Αναγνωρίζουμε ότι η Ευρώπη έχει παράσχει αξιοσημείωτη υποστήριξη στην Ελλάδα και πως έχει τονίσει επανειλημμένως ότι θα σταθεί στο πλευρό της χώρας μακροπρόθεσμα, όμως, όπως έχουμε δει στο παρελθόν, αυτή η υποστήριξη δεν είναι άνευ όρων”.

Στην παραπάνω δήλωση προχώρησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, μιλώντας από την Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόσφεραν την αλληλεγγύη που επικαλείται ο επικεφαλής του ESM χωρίς αντάλλαγμα. Όπως υπογράμμισε, η αλληλεγγύη προσφέρθηκε με τον όρο ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να φτάσει ορισμένους στόχους.

Συνεχίζοντας ο ίδιος, τόνισε ότι ο λόγος που η Ελλάδα βυθίστηκε ακόμα περισσότερο στην οικονομική κρίση και “φλέρταρε” με την έξοδο από την Ευρωζώνη τόσο το 2012 όσο και το 2015, ήταν ότι “δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι και η Ευρώπη απέσυρε την υποστήριξή της. Η στήριξη δεν είναι άνευ όρων, για αυτό οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί”

Ο Ράις, εξήγησε ότι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το ΔΝΤ επιμένει να ζητά χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους συγκριτικά με εκείνους που θέλουν οι Ευρωπαίοι. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε την πάγια θέση για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 και στο 3,5% που προβλέπεται από το Μνημόνιο.

“Έχουμε πει ότι αν στο τέλος της ημέρας η σταθερή επιθυμία των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αρχών είναι να προχωρήσουν με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τότε πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό για περιορισμένο χρονικό διάστημα εφόσον συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακά μέτρα”.

Ο Τζέρι Ράις υπογράμμισε ότι το 1,5% μπορεί να επιτευχθεί χωρίς περισσότερα μέρα απ’ όσα έχουν συμφωνηθεί, καθώς και ότι το ΔΝΤ δεν ζητά περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Ταμείου διευκρίνισε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις όπως το αφορολόγητο και οι συντάξεις είναι σημαντικές για την ανταγωνιστικότητα και την ελληνική οικονομία “όμως μπορούν να νομοθετηθούν σήμερα και να εφαρμοστούν αργότερα”.

Σχετικά με την συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα την περασμένη Δευτέρα, ο ίδιος ανέφερε ότι συζητήθηκαν μόνο οι δύο εκθέσεις του Ταμείου για την Ελλάδα και όχι η ενδεχόμενη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κλείνοντας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές του επικεφαλής του Ταμείου για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, με τις γερμανικές αρχές στο Βερολίνο, ο Ράις επιβεβαίωσε ότι έγιναν κάποιες συνομιλίες, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες και χωρίς να διευκρινίσεις αν συναντήθηκε και με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τέλος, σε ερώτηση για τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρώπη, ο ίδιος δήλωσε ότι αν δει κανείς την επταετή πορεία των διαπραγματεύσεων, σήμερα υπάρχει περισσότερη συναίνεση σε θέματα μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους. “Οι διαφωνίες παραμένουν, αλλά θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει σύγκλιση αναφορικά με τα βασικά θέματα”, τόνισε.

GrexitΔΝΤΕΕμέτραΡέγκλινγκχρέος