Η Γερμανία "μαζεύει" τον χρυσό της: τα σενάρια και οι φήμες

Επαναπατρίζει τα αποθέματα χρυσού που είχε στο εξωτερικό η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας τα οποία βρίσκονταν σε Παρίσι και Νέα Υόρκη, προκαλώντας ανησυχία αλλά και ποικίλες φήμες και σενάρια σε ευρωπαϊκούς οικονομικούς κύκλους.

Ο χρυσός είχε μεταφερθεί εκτός Γερμανίας για ιστορικούς λόγους και παρέμεναν έως σήμερα στην αμερικανική Κεντρική Τράπεζα Fed και στη γαλλική Banque de France. 647 τόνοι θα πρέπει να μεταφερθούν συνολικά μέχρι το 2020. Τότε η Μπούντεσμπανκ θα κρατήσει το μισό από το γερμανικό χρυσό που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 3.381 τόνους σε μυστικά θησαυροφυλάκια.

Τα συνολικά αποθέματα 3.378 τόνων χρυσού και αξίας 120 δισ. ευρώ είχαν σταλεί για φύλαξη σε ασφαλή καταφύγια στο αποκορύφωμα του ψυχρού πολέμου, μακριά από το βεληνεκές της Μόσχας, αποτελώντας το σύμβολο της γερμανικής οικονομικής ανόδου και τον φύλακα της σταθερότητάς της.

Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, το 98% του γερμανικού χρυσού φυλάχθηκε στο εξωτερικό. Με την ολοκλήρωση της μεταφοράς του, η Μπούντεσμπανκ θα διατηρεί 1.236 τόνους στη Νέα Υόρκη, 432 τόνους στο Λονδίνο και τους υπόλοιπους στη Φρανκφούρτη. Η τρέχουσα μεταφορά αφορά 300 τόνους από τη Νέα Υόρκη και 374 τόνους από το Παρίσι.

Ανησυχία λόγω Brexit, ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ ή προετοιμασία για ένα νέο μάρκο;

Η κίνηση αυτή της Μπούντεσμπανκ, ωστόσο, επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών. Η πιο “ανώδυνη” θα μπορούσε να είναι η ανησυχία της Γερμανίας λόγω της γενικευμένης οικονομικής κρίσης που εντείνεται, λόγω της διεθνούς συγκυρίας μετά το Brexit αλλά και λόγω της ανόδου ακραίων φωνών στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Την εξήγηση αυτή για τον επαναπατρισμό του χρυσου που έως τώρα έχει κοστίσει 6,9 εκατ. ευρώ, διέψευσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μπούντεσμπανκ, Καρλ – Λούντβιχ Τίλε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε. Όπως είπε, η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ δεν επηρέασε τα σχέδιά της Μπούντεσμπανκ, καθώς το Λονδίνο παραμένει μία βασική αγορά διαπραγμάτευσης του χρυσού και ασφαλές μέρος για αποθήκευση.

Ο Τίλε επιχείρησε να διασκεδάσει και τις φήμες ότι πρόκειται για μια κίνηση – μήνυμα προς τις ΗΠΑ: “Έχουμε πολλές συζητήσεις για τον (Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ) Τραμπ, όσον αφορά τις συνέπειες στη νομισματική πολιτική, τα μακροοικονομικά, κλπ, αλλά εμπιστευόμαστε την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ”, δήλωσε, προσθέτοντας, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: “Ο Τραμπ δεν προκάλεσε συζήτηση για τον χώρο αποθήκευσης στις ΗΠΑ”.

Το τρίτο σενάριο, ωστόσο, είναι και το πιο ανησυχητικό. Σύμφωνα με αυτό, η Γερμανία ετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης. Την φοβάται ή προτίθεται να την προκαλέσει; Τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο μπορεί πάντως να χρειασθούν για να στηρίξουν ένα νέο γερμανικό μάρκο, εάν διαλυθεί η Ευρωζώνη.

 

 

ΓερμανίαΜπουντεσμπανκχρυσός