Η αποτίμηση της πορείας της αξιολόγησης σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά τη συζήτηση που διεξήχθη τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, θα εξετασθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup, στις Βρυξέλλες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης δεν θα παρευρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group ( EWG) στις Βρυξέλλες.
Όπως έγινε γνωστό, αντί του κ. Χουλιαράκη, την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο κ. Παναγιώτης Νικολαΐδης. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές του Υπ.Οικονομικών ο κ. Χουλιαράκης θα συμμετέχει σε προγραμματισμένη εκδήλωση του London School of Economics.
Η απουσία του κ. Χουλιαράκη από τη συνεδρίαση του EWG προκάλεσε αίσθηση, αν και ήδη τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικές πηγές επιχειρούσαν να κατεβάσουν τον πήχη των προσδοκιών από τη συνεδρίαση των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης.
Η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νωρίς το βράδυ, ενώ σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η DW δεν αναμένεται οποιαδήποτε απόφαση σε σχέση με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, μετά την σημερινή συζήτηση που είναι σημαντική, καθώς θα αφορά την ουσία των ανοικτών ζητημάτων της αξιολόγησης, ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα πραγματοποιήσει σειρά διαβουλεύσεων, τόσο με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, όσο και με την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο στόχος είναι να διαμορφωθεί μέσα στις επόμενες μέρες ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Αγκάθι τα προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα
Στις Βρυξέλλες εργάζονται εντατικά με χρονικό ορίζοντα την προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, της 20ης Φεβρουαρίου, στη διάρκεια του οποίου θα επιδιωχθεί είτε μια πολιτική συμφωνία σε όλα τα ανοικτά ζητήματα, είτε απόφαση για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα με εντολή να κλείσουν μέσα σε λίγες μέρες την αξιολόγηση.
Ωστόσο το βασικό πρόβλημα που εμποδίζει μέχρι τώρα την επίτευξη συμφωνίας είναι η νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων από την κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά το 2018. Από την πλευρά τους και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν ανταλλάγματα, όπως η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και η περαιτέρω διευκρίνιση από τώρα των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα ληφθούν το 2018 για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Σόιμπλε: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις, φάντασμα Grexit
Μιλώντας χθες στην εκπομπή «Maischberger» του γερμανικού καναλιού APD ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητά της, «ειδάλλως δεν μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη…και δεν θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί μέχρι το 2018». Προσθέτει ωστόσο ότι δεν υπολογίζει ότι θα γίνει Grexit.
Σε ό,τι αφορά το κούρεμα του χρέους παρέπεμψε στις ευρωπαϊκές συμφωνίες που δεν προβλέπουν μια τέτοια δυνατότητα τόνισε ότι «καμιά χώρα της ευρωζώνης δεν επιτρέπεται να εγγυάται για μια άλλη, σε ένα ενδεχόμενο κούρεμα θα πρέπει η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη» και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που αποτύχουν οι μεταρρυθμίσεις υπάρχει και το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος, «κάτι που είναι υπόθεση της Ελλάδας».
Όπερμαν: Ο Σόιμπλε να μην μιλά αρνητικά για την Ελλάδα
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Όπερμαν, προειδοποίησε τον Β. Σόιμπλε να μην μιλά αρνητικά για την Ελλάδα. «Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο, ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης μπορεί να αποβεί επικίνδυνη», τόνισε ο κ. Όπερμαν στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa και συνέστησε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών «να μην ξαναρχίσει την ίδια δημόσια καμπάνια κατά της Ελλάδας, όπως το καλοκαίρι του 2015». Στο ερώτημα για την αναγκαιότητα συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Όπερμαν τόνισε ότι είναι “επιθυμητή” στο πλαίσιο της τρόικας διότι το ΔΝΤ διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία στην οικονομική εξυγίανση χωρών σε κρίση. Τάχθηκε ωστόσο υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων «παρά τα πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της χώρας».