Ή όλα ή τίποτα το τελεσίγραφο των δανειστών- Μέτρα εξόντωσης για τους αδύναμους

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η διαπραγμάτευση καθώς η κυβέρνηση έχει πλέον να αντιμετωπίσει ένα πακέτο οδυνηρών μέτρων που θα πλήξουν κυρίως τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Η επιστολή των δανειστών για το πώς θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι ιδιαίτερη σκληρή και έχει πάλι τον χαρακτήρα τελεσιγράφου.

Οι δανειστές απαιτούν συγκεκριμένο πακέτο μέτρων για να κλείσει η αξιολόγηση καθώς η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί  πως έχει ολοκληρώσει μόνο ένα στα τρία προαπαιτούμενα.

Ακόμα οι Θεσμοί θεωρούν ότι έχουν γίνει αρκετές παραχωρήσεις σε μία κυβέρνηση, που δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη.

Παράλληλα το αδυσώπητο δίλημμα του Αλέξη Τσιπρα παραμένει:

Θα δεχθεί να υπογράψει μέτρα, για τα οποία έχει εντόνως διαφωνήσει ή θα προτιμήσει να πάει σε εκλογές;

Αναλυτικά το πακέτο των δανειστών: 

1. Δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για πέντε χρόνια μετά τη λήξη του ισχύοντος μνημονίου το 2018 και επίσης πρωτογενή πλεονάσματα 3% για επιπλέον πέντε χρόνια.
2. Χαμηλότερο αφορολόγητο -θα πρέπει να νομοθετηθεί από τώρα-,  το οποίο θα ισχύσει από την 1/1/2018 και με σταδιακή εφαρμογή. Οι θεσμοί ζητούν να πέσει το αφορολόγητο από τις 8.650 ευρώ στις 6.000 κάτι που πρακτικά σημαίνει πως οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν κατά μέσο όρο με περίπου 500 ευρώ ετησίως.
3. Στο πακέτο πάντως φαίνεται ότι οι δανειστές κρατούν μία στάση αναμονής για τις περικοπές των συντάξεων και ζητούν από την Αθήνα να περιγράψει τις μειώσεις στις συντάξεις με σημείο έναρξης των όποιων μέτρων από το 2019, χωρίς όμως να απαιτούν να νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση τις περικοπές από τώρα.
4. Ωστόσο υπάρχει ακόμα το αγκάθι του ΔΝΤ, αφού δεν φαίνεται η μείωση του αφορολόγητου να ικανοποιεί τους εκπροσώπους του Ταμείου και γι αυτό επαναφέρουν στο τραπέζι η προσωπική διαφορά στις συντάξεις.
5. Στα εργασιακά, πλήρης προσαρμογή στις απαιτήσεις των δανειστών για την αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων και χωρίς την πολιτική έγκριση, καμία παραχώρηση στις συλλογικές συμβάσεις, όπως θέλει η κυβέρνηση.
6. Πλήρης εφαρμογή και στην πιο ακραία εκδοχή τους, των δεσμεύσεων της κυβέρνηση στα ενεργειακά.

Πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση 
Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται πως θα προσπαθήσει να τραβήξει και άλλο το σχοινί και θα προσπαθήσει να παίξει και άλλες καθυστερήσεις, ελπίζοντας πως θα καταφέρει να κερδίσει κάτι περισσότερο από τους δανειστές. Ωστόσο όπως φαίνεται στην κυβέρνηση φαίνεται πως ακόμα και αν δεν μπορέσουν να κερδίσουν και περισσότερο στο επίπεδο διαπραγμάτευσης, θέλουν τουλάχιστον να έχουν διαμορφωθεί καλύτερες συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να μπορέσουν να περάσουν με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος τα νέα επώδυνα μέτρα.
Τέλος κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μην γίνει κάτι από τα παραπάνω και τελικά το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει πίσω στο θέμα των εκλογών και να στηθούν πρόωρες κάλπες.

 

αξιολόγησηδανειστέςμέτρα