Το ΔΝΤ ρίχνει το "μπαλάκι" της β' αξιολόγησης στους Ευρωπαίους

Στους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας ρίχνει την ευθύνη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο Μάρεϊ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ συμμετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως είχε ανακοινώσει μετά από τις συνομιλίες της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Νταβός.

Ωστόσο ο Ουίλιαμ Μάρεϊ δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για την ανακοίνωση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας απλώς ότι θα γίνει το συντομότερο δυνατό.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου επιβεβαίωσε ότι η Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους, καθώς και τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του αρθρ.4, θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου.

Συνεχίζοντας ο Μάρεϊ τόνισε εκ νέου ότι στο ΔΣ του Ταμείου θα πρέπει «να βγαίνουν τα νούμερα του προγράμματος», υπενθυμίζοντας τη θέση του Ταμείου ότι με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 -κατά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ- θα διαμορφωθεί στο 1,5%.

Επίσης ο ίδιος τόνισε και πάλι ότι το Ταμείο δεν υποστηρίζει την επιπλέον λιτότητα στην Ελλάδα, ωστόσο εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%.

αξιολόγησηΔΝΤλιτότηταμέτραπλεόνασμα