Τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης αποτυπώνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τη Μετάβαση 2016-2017, όπου περιλαμβάνονται τα ευρήματα σχετικής έρευνας σε χώρες της ΕΕ.
Από την έρευνα καταδεικνύεται ότι το 76% των νοικοκυριών υπέστη σημαντικές απώλειες στο εισόδημά του κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης 2010-2016 εξαιτίας της μείωσης των μισθών, της αύξησης της ανεργίας, της καθυστερημένης καταβολής των μισθών και του περιορισμού των ωρών εργασίας.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας το 92% των νοικοκυριών που συμμετείχε δήλωσε ότι έχουν επηρεαστεί από τα μέτρα λιτότητας και την οικονομική κρίση κατά την διάρκεια της 7ετίας, με τα νοικοκυριά εθνικών μειονοτήτων, μεγάλων οικογενειών και χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα. Μόλις το 2% των νοικοκυριών εκτιμά ότι έχουν βελτιωθεί οι όροι διαβίωσης τους στην διάρκεια της τελευταίας τετραετίας. Το αίσθημα ικανοποίησης των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι το πιο χαμηλό σε σύγκριση με εκείνο άλλων ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ την απαισιοδοξία τους για το μέλλον των επόμενων γενεών στην χώρα μας εκφράζει το 24%.
Το 1% των νοικοκυριών στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) πιστεύει ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι καλύτερη με εκείνη που επικρατούσε πριν από τέσσερα χρόνια με το αντίστοιχο ποσοστό των νοικοκυριών στη Γερμανία να φθάνει το 33%.
Μόλις το 6% των νοικοκυριών στην Ελλάδα παρατηρεί ότι η πολιτική κατάσταση στη χώρα είναι καλύτερη σήμερα σε σχέση με εκείνη που υπήρχε προ τετραετίας με το αντίστοιχο ποσοστό στην Γερμανία να φθάνει το 17% στη Γερμανία και στην Ιταλία το 9%.
Ένα επίσης σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τα ελληνικά τα νοικοκυριά είναι η διαφθορά, με το 12% να εκτιμά ότι έχει μειωθεί σήμερα σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ την άποψη αυτή συμμερίζεται το 10% των νοικοκυριών στην Ιταλία και το 16% των νοικοκυριών στην Γερμανία.
Παράλληλα, ιδιαίτερα μόλις το 10% των νοικοκυριών που δηλώνει ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση με το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία να φθάνει στο 55% και στην Ιταλία στο 33%.
Το ποσοστό των Ελλήνων που υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αρχές και αυτές της οικονομίας της αγοράς είναι από τα υψηλότερα και αγγίζουν το 79% και 53% αντιστοίχως, την ώρα που στη Γερμανία τις αρχές της δημοκρατίας τις υποστηρίζει το 93% των νοικοκυριών και το 85% υποστηρίζει την οικονομία της αγοράς. Το ποσοστό εκείνων που θα υποστήριζαν ένα απολυταρχικό καθεστώς είναι μόλις 26%, ενώ το 12% υποστηρίζει με θέρμη την ιδέα μίας κεντρικά ελεγχόμενης οικονομίας (σοβιετικού τύπου).
Η Έκθεση Μετάβασης της EBRD συμπεραίνει ότι δεν έχουν ωφεληθεί όλα κράτη από την παγκοσμιοποίηση. Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία της EBRD το 15% του πληθυσμού των χωρών αυτών βρίσκονται σήμερα σε χειρότερη θέση απ’ εκείνη που βρίσκονταν το 1989. Πιο συγκεκριμένα για τις πρώην κομμουνιστικές χώρες το ποσοστό αυτό φθάνει το 23%. Η EBRD διαπιστώνει ότι οι ανισότητες έχουν διευρυνθεί, καθώς το εισόδημα του 21% του πληθυσμού (περίπου 1 στους 5) έχει αυξηθεί πολύ λιγότερο σε σχέση με την μέση αύξηση που παρουσίασε το εισόδημα των επτά πλουσιότερων κρατών (G-7).
Καταλήγοντας η έρευνα της EBRD επισημαίνει ότι ο πλούτος συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο σε χέρια λιγότερων ατόμων και οι δισεκατομμυριούχοι με συνολικό πλούτο άνω των 400 δισ. δολαρίων κατέχουν το 7% του συνολικού πλούτου.