Ευρωπαίοι και Νομισματικό Ταμείο συνεχίζουν να ασκούν αυξημένη πίεση προς την κυβέρνηση για την υιοθέτηση νέων μέτρων για μετά το 2018. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Νταβός, εκπρόσωπος της επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι το Ταμείο παραμένει πλήρως εμπλεκόμενο με την Ελλάδα και επιδιώκει το ταχύτερο την επίτευξη συμφωνίας.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απειλεί με χρηματοδοτική ασφυξία την Ελλάδα, διαμηνύοντας ότι χωρίς την συμμετοχή του Ταμείου, το τρέχον πρόγραμμα στήριξης θα διακοπεί αυτομάτως και σύμφωνα με τον ίδιον, δεν υπάρχει προοπτική για νέο πακέτο διάσωσης.
Ενόψει της αξιολόγησης ο πρωθυπουργός διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα για μετά το 2018 παρά μονάχα την επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, για έναν και μόνο χρόνο και κατέστησε σαφές ότι με τα δεδομένα της δυναμικής που εμφανίζει η οικονομία είναι βέβαιο ότι ο μηχανισμός δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ετοιμάζει μέσα στο Σαββατοκύριακο μια «ολοκληρωμένη ελληνική πρόταση» την οποία αναμένεται να παραδώσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του και αξιωματούχους πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ως απόδειξη ότι η Κυβέρνηση συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του αδιεξόδου της αξιολόγησης.
Στην επιστολή θα περιγράφεται ένας «μηχανισμός αυξημένων εγγυήσεων», μέσω του οποίου θα απαντώνται οι ενστάσεις του ΔΝΤ για το διάστημα μετά το 2018, οπότε και θεωρητικά λήγει το τρίτο πρόγραμμα. Στο μηχανισμό θα περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για σκληρά μέτρα, όπως η παράταση του «κόφτη», η μείωση του αφορολόγητου» και ενδεχομένως μείωση των συντάξεων, μέσω της προσωπικής διαφοράς.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών «το οικονομικό επιτελείο έχει καθημερινές επαφές με τους Θεσμούς για να αμβλύνει τις διαφορές και την Πέμπτη, στο Eurogroup, ο υπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά όλες τις προτάσεις και για όλα τα θέματα στους ομολόγους του». Πάντως πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει εντός του Φεβρουαρίου και εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μετά το Eurogroup μπορεί να ανοίξει ο δρόμος επιστροφής των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.